Syke mennesker er syke mennesker. Det er ingen grunn for å kjønnsdele den gruppa, men nå har vi ny forskning fra Sørlandets sykehus som bereder grunnen for en ganske grundig gjennomgang av holdninger og rutiner i helsevesenet. For at en syk, mannlig pasient skal få bedre behandling enn en syk, kvinnelig pasient er ikke akseptabelt.

Selv overlegen og mannen som hadde ideen til studien er overrasket over funnene blant hjertesyke pasienter. Overlege Jarle Jortveit ved Sørlandets sykehus i Arendal tør ikke spekulere videre i hvorfor det er slik. For å få svar på det trenger vi ytterligere studier, og mye tyder nå på at det bør iverksettes. Det er viktig å vite hva årsakene til disse skjevhetene er for å sette inn presise tiltak.

Kartleggingen av infarktpasientene er utført i samarbeid med tunge institusjoner som Hjerteinfarktregisteret, spesialister fra Norsk sykepleierforbund, St. Olavs hospital, Haukeland universitetssykehus, Helse Møre og Romsdal, Rikshospitalet og Universitetssykehuset i Nord-Norge. Studien ble publisert i Tidsskrift for den norske legeforening tirsdag. Forhåpentlig vekker den interesse og engasjement hos legestanden og helsepersonell, men denne saken er av allmenn interesse og bør engasjere bredt.

Generalsekretær Frode Jahren i Landsforeningen for hjerte— og lungesyke, mener det er uforståelig at det skal være slik og viser til at både nasjonale og internasjonale retningslinjer slår fast at kvinner og menn skal utredes og behandles likt. Imidlertid har internasjonale studier vist den samme tendensen til forskjellsbehandling av kvinner og menn, men dette er første gang den er dokumentert vitenskapelig i Norge.

Vi vet at ulike medisinske områder har ulik status. Og at det som kan betegnes som mer «kvinnesykdommer» har hatt lav status opp gjennom årene. Når menn og kvinner endatil har samme lidelse, men likevel får ulik behandling og oppfølging, viser det at helsepersonell må rydde opp i holdninger og rutiner for å sikre at pasienter behandles likeverdige. Ikke som kvinnelige eller mannlige pasienter.