Ramadan, som var dømt for forbrytelser mot menneskeheten, ble henrettet tidlig tirsdag morgen, på fireårsdagen for den amerikanskledede invasjonen av Irak. Hengingen fant sted på et ikke nærmere angitt sted i Bagdad.— Henrettelsen gikk som planlagt uten noen episoder, sa Bassem Ridha som er rådgiver for Iraks statsminister Nuri al-Maliki. Den tidligere visepresidenten var kjent skyldig i drap for sin delaktighet i massakren på 148 sjiamuslimer i 1982, etter et drapsforsøk mot Saddam i byen Dujail 65 kilometer nord for Bagdad.

— Dette var ikke en henrettelse, det var et politisk drap, sa Ramadans sønn Ahmed ifølge nyhetskanalen Al Jazeera etter hengingen. Saddam Hussein ble hengt 30. desember i fjor, mens hans halvbror og tidligere etterretningssjef Barzan Ibrahim al-Tikriti og den tidligere sjefdommeren i revolusjonsdomstolen, Awad al-Bandar, ble ført til galgen to uker senere.

Hvis Iraks nye makthavere og deres amerikanske allierte tror henrettelsene skal bidra til at Irak får fred, tyder mye på at de tar feil. Kort tid etter at Ramadan ble hengt klokken 03.05 lokal tid tirsdag, ble minst fem mennesker drept og 17 såret da en bilbombe eksploderte nær en politistasjon i Bagdad.

Vanlige irakere ser på situasjonen med en blanding av fortvilelse og resignasjon. - Fire år etter (Saddam-regimets fall) kan jeg bare si at landet er fortapt. Vi trodde aldri at det skulle ende slik. Vi hadde håpet å kunne leve som i et europeisk land, sier den 43 år gamle sikkerhetsvakten og seksbarnsfaren Salih Abu Mehdi til nyhetsbyrået Reuters. (©NTB)