SKARDU/OSLO: – Hun har sagt at hun hørte raset komme i bekmørket, før lykten til Rolf Bae ble borte, sier Simen Mørdre, ekspedisjonens pressetalsmann, til NTB.

I tillegg til den norske ekspedisjonen var det tre andre grupper som også var i nærheten av toppen på K2. Flere av disse klatrerne fikk store problemer selv om de ikke ble tatt av selve raset.

Bekmørkt

– For dem som befant seg over selve rasområdet ble situasjonen svært vanskelig. De skulle ta seg ned det stupbratte fjellet. Det var bekmørkt, de var utslitte og ikke alle hadde nok teknisk utstyr, sier Mørdre.

Skog, Øystein Stangeland (39) og Lars Nessa (29) var godt forberedt på en nødsituasjon. De hadde blant annet med ekstra tau som trolig reddet dem på vei ned mot base camp.

I Skardu

Cecilie Skog kom torsdag ettermiddag til Skardu i den nordlige delen av Pakistan. Hun er den første av de norske klatrerne som er kommet ned fra fjellet.

I de neste dagene skal hun forsøke å hente seg inn etter den strabasiøse og sjokkartede nedstigningen fra K2 som krevde elleve menneskeliv, blant dem Skogs ektemann Rolf Bae.

Får hjelp

Skogs klatrerkollega og nære venn Bjørn Sekkesæter er kommet fra Norge til Pakistan for å bistå henne.

– De har snakket sammen, og Bjørns inntrykk er at hun er i god fysisk form, men at hun trenger å bearbeide følelsene sine, sier Mørdre.

I løpet av en dag eller to vil også Stangeland og Nessa komme til Skardu med alt utstyret som ekspedisjonen hadde med seg til base camp på rundt 5.300 meters høyde.

Måtte snu

I 2005 gjorde Skog, Bae og Stangeland et forsøk på å nå toppen, men de var tvunget til å snu på grunn av svært dårlig vær.

K2 er verdens nest høyeste fjell, men er regnet for å være det mest krevende på grunn av den vanskelige oppstigningen og den geografiske beliggenheten.

De første som besteg toppen var et italiensk klatrerlag i 1954. Siden K2 ble et mål for klatrerekspedisjoner har 281 nådd toppen, mens 66 har mistet livet i forsøket.