Hva er forskjellen på den amerikanske valgkampen før og etter partienes landsmøter, spør det amerikanske nyhetsbyrået AP. Svaret er leppestift.

Det fargerike kosmetiske produktet er blitt det nye politiske moteordet, takket være visepresident Sarah Palins tale til Republikanernes landsmøte.

Les også: Jeg er en pitbull med leppestift

Under talen sa hun at leppestift er det eneste som skiller en ishockeymamma som henne selv fra en pitbull.

HARDE ANGREP: McCain-leiren mener Obama kalte republikanernes visepresidentkandidat Sarah Palin for en gris med leppestift. Foto: Scanpix. — Nøyaktig lik Bush

Demokratenes kandidat Barack Omaba gikk tirsdag til nye angrep på McCain, og gjorde narr av rivalens ønske om å bringe forandring til Det hvite hus, budskapet som er Obamas slagord.

— Han sier han skal forandre Washington, men han er nøyaktig lik George W. Bush. Du kan smøre leppestift på en gris, men den kommer fremdeles til å være en gris. Du kan også pakke en gammel fisk inn i papir og skrive «forandring» på. Den kommer fortsatt til å stinke om åtte år, sa Obama.

McCain-leiren tolket det som om han kalte visepresidentkandidat Sarah Palin en gris, og forlangte en unnskyldning fra Omaba for uttalelsen.

Obamas rådgivere tilbakeviser imidlertid anklagene på det sterkeste, og sier han ikke refererte til Palin, men at han snakket om McCain rett før kommentaren falt.

— Dette er et kynisk forsøk på å få i gang en kjønnsdebatt og viser hvor uærlig McCains valgkamp er blitt. Nå er det nok, uttaler Anita Dunn, en av Obamas viktigste rådgivere.

Kraftigere skyts

Flere meningsmålinger den siste tiden viser at Republikanernes presidentkandidat, John McCain, har tatt igjen forspranget til rivalen Barack Obama.

Tirsdag viste to målinger 1 prosentpoengs ledelse til Obama. På andre målinger de siste dagene har McCain ledet, og dette har kanskje fått Obama til å hente frem kraftigere skyts i valgkampen.

Professor Ole Moen ved Universitetet i Oslo mener Obama har blitt mer aggressiv i talene sine i takt med at McCain har klatret på målingene.

Les også: Obama tøffere i tonen mot McCain

— Det er to fraksjoner innen kandidatenes grupper – én som vil kjøre en mykere linje, og en som vil ha en mer aggressiv valgkamp. Nå har de harde gutta fått viljen sin hos McCain, og Obama har begynt å svare med samme mynt, sier Moen.

Fædrelandsvennen/ Aftenposten