De sju kommunene i Aust-Agder som grenser til Vest-Agder søkte i 2011 om å få bytte fylke, men fikk nei fra daværende kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp). Foto: Kjartan Bjelland
Arbeiderpartiet med fylkesordfører Tellef Inge Mørland i spissen stemte mot å gå i forhandlinger med Vest-Agder i fylkestinget 27. april. Nå leder Mørland Aust-Agders forhandlingsdelegasjon. Foto: Kjartan Bjelland
For tredje gang på 15 år forsøker politikerne å fjerne grensesteinen mellom Aust- og Vest-Agder. Foto: Lars Hoen

De er også enige om at en eventuell ekteskapsinngåelse skal skje 1. januar 2020. — Vi forhandler ut fra fylkestingets mandat om å få til en sammenslåing. Det er dit vi er på vei, og det bør gå denne gangen, sier Vest-Agders fylkesordfører Terje Damman (H) til Fædrelandsvennen.

Damman leder vest-fylkets forhandlingsdelegasjon, mens Aust-Agders fylkesordfører Tellef Inge Mørland (Ap) leder troppene fra øst.

Ingen oppsigelser

I tillegg navnet på en mulig ny region, er de enige om overordnede målsettinger som å sikre sysselsetting og et godt tjenestetilbud i hele Agder, og at ingen ansatte skal sies opp som følge av en sammenslåing.

For tredje gang på 15 år forsøker politikerne å fjerne grensesteinen mellom Aust- og Vest-Agder. Foto: Lars Hoen

— Det vil bli omstillinger, men ikke oppsigelser som følge av en eventuell sammenslåing. Det er viktig ikke å skape usikkerhet omkring arbeidsplassene, for det er helt nødvendig at vi beholder nøkkelkompetanse sier Mørland til Fædrelandsvennen.- Hvis de to administrasjonene slås sammen, vil det være noen funksjoner vi ikke trenger å ha dobbelt opp av. Men dette kan i stor grad tas ut gjennom naturlig avgang fram mot 2020. Og gevinstene av en reduksjon i administrasjonen bør i så fall tas ut i et styrket tjenestetilbud, legger han til.

Brennbart spørsmål

Men det brennbare spørsmålet om hvor arbeidsplassene blir lokalisert, er ennå ikke berørt.

— Det er ingen tvil om at det vil bli et av de mest krevende punktene, poengterer Tellef Inge Mørland.

Et annet brennbart spørsmål er sykehusdrift, og til tross for at dette er et statlig ansvar, er det tatt inn som eget punkt i målsettingene at utviklingen av sykehusene i både Flekkefjord, Kristiansand og Arendal skal ivaretas.

— Selv om sykehusdrift ikke er fylkeskommunens ansvar, er dette er noe som bekymrer folk både vest i Vest-Agder og øst i Aust-Agder. Det handler om tjenestetilbudet, og det er viktig å avklare at vi skal være en region som klarer å se hele landsdelen, sier Mørland.

- God fremdrift

Denne uken hadde de sitt siste forhandlingsmøte før sommeren, og Mørland sier dialogen er god:

— Det er godt forhandlingsklima og god fremdrift, sier han.

Punktene de foreløpig har blitt enige om skal drøftes i felles fylkestingsmøte 11. og 12. august. Dit vil også regionrådene bli invitert, i tillegg til NHO og andre eksterne aktører som kan komme med innspill til prosessen.

Selve forhandlingsresultatet skal etter planen være ferdig i begynnelsen av oktober. Deretter blir det høringer, før fylkestinget skal fatter sine vedtak i desember. Aust-Agder skal i tillegg ha innbyggerundersøkelse.

Arbeiderpartiet med fylkesordfører Tellef Inge Mørland i spissen stemte mot å gå i forhandlinger med Vest-Agder i fylkestinget 27. april. Nå leder Mørland Aust-Agders forhandlingsdelegasjon. Foto: Kjartan Bjelland

Fylkestinget i Aust-Agder vedtok den 27. april med 23 mot 12 stemmer å gå i forhandlinger med Vest-Agder. Ap i Aust-Agder stemte nei fordi de ønsker å forholde seg til nei-flertallet fra folkeavstemningen i 2011.Vest-Agder fylkesting gikk 28. april enstemmig inn for å forhandle med naboen i øst. Samtidig har fylkene dialog med både Telemark og Rogaland, men dette har ikke form av forhandlinger.

Ja i vest, nei i øst

To ganger tidligere har de to Agder-fylkene forsøkt å slå seg sammen. Aust-Agder har stanset prosessen ved begge anledninger.

Når de to fylkene nå forhandler igjen, er det tredje gang på 15 år at politikerne forsøker å samle Sørlandet til ett rike.

De sju kommunene i Aust-Agder som grenser til Vest-Agder søkte i 2011 om å få bytte fylke, men fikk nei fra daværende kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp). Foto: Kjartan Bjelland

Mellom 2001 og 2004 ble spørsmålet grundig utredet, og flertallet i Vest-Agder fylkesting syntes sammenslåing var en god idé. Fylkestinget i Aust-Agder sa nei, og saken ble parkert.En ny utredning ble laget mellom 2008 og 2010, og bare Vidar Kleppe (Dem) stemte mot da fylkestinget i Vest-Agder sa ja på nytt. I Aust-Agder ble spørsmålet lagt ut til folkeavstemning i 2011, og om lag 67 prosent sa nei.

Splittet fylke

Fylket var imidlertid sterkt splittet, og det var ja-flertall i de sju kommunene som grenser mot Vest-Agder. Både Lillesand, Birkenes, Iveland, Evje og Hornnes og Valle søkte like etterpå om å få bytte fylke.

Søknaden ble i februar 2013 besvart med et tydelig nei fra daværende kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp). Hun var redd flere kommuner ville følge etter, og at videre drift av Aust-Agder ville bli vanskelig.

Etter valget i 2013 ble Navarsete avløst av kommunal— og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) som øyeblikkelig satte i gang arbeidet med en ny region- og kommunereform.

Sanner bestemte også i november 2014 å slå sammen fylkesmannsembetene i Aust-Agder og Vest-Agder, og dette ble realisert 1. januar 2016.