Konserndirektør i Aschehoug, Mads Nygaard, åpnet tirsdag bokballet ved å utrope tre glade prisvinnere.

Først ut var debutantstipendet. Det gikk til Aldona Kasztan som slapp sin debut «Huskeøvelser for viderekomne» i fjor. Forfatteren har kunnet notere seg gode skussmål fra blant andre Dagbladets kritiker, som skriver: «Årets overraskelse. Rørende og stilsikkert».

Aldona Kasztan kom til Norge fra Polen som 17-åring. I debutromanen byr hun både på Europa- og krigshistorie. «Det er nesten ikke til å tro at Kasztan er debutant», kvitterer Dagbladets anmelder videre.

Mads Wiel Nygaards legat ble også delt ut. Den skjønnlitterære prisen deles ut årlig av forlaget som en anerkjennelse av et kvalifisert forfatterskap. Årets prisvinner er ifølge Mads Nygaard allerede en anerkjent språkkunstner, hvis bøker alltid blir mottatt med begeistring.

– Han skriver morsomt og tankevekkende – med språklig virtuositet, fortsatte Nygaard før vinneren, Erlend O. Nødtvedt, ble ropt opp.

På barneboksiden var det Lars Joachim Grimstad som kunne ta med seg pris. Han har fått mange lesere med satiriske bøker for barn, henholdsvis «Barna som forsvant» (2012), «Solkongen» (2014) og «Egoland» (2016). I fjor lot han høre fra seg igjen med den frittstående «Meningen med Leif».

– I Grimstads bøker blir barna helter fordi de stiller spørsmål. Han er språklig suveren og leverer bøker som engasjerer, sa Nygaard under prisutdelingen.