LILLEHAMMER (Aftenposten): Line Jahr og Anette Sagen har vært skihoppere helt siden kvinnene var uønsket i denne idretten.

Nå omfavnes veteranene og deres lagvenninner av sponsorer, som ser at jentene er «hete».

Foran verdenscupstarten på Lillehammer fredag har landslagsjentene fått vite at teknologibedriften Nammo på Raufoss skal bidra med tilsammen 12 millioner kroner frem til OL i 2018. Mesteparten av totalpakken er penger, en tredjedel forskning og utvikling når det gjelder aerodynamikk.

Det er tidenes sponsorkontrakt for kvinnene, og trolig også i internasjonal hoppsport.

— Det betyr at vi blir satset på helt frem til OL i 2018. Det gir stor trygghet, sier Jahr.

Både Jahr (30) og Sagen (29), som begge deltar i verdenscupen på Lillehammer fredag, synes det er stor stas at det nå er interesse for dem. Slik var det ikke i starten.

Måtte hoppe utenfor programmet

Jahr har vært med fra kvinnene var vedheng og nærmest «gjemt bort» under i ski-VM i 1999. Det var første gang at ungjenta representerte Norge internasjonalt. Den gangen fikk kvinnene være med på innmarsjen i Ramsau, men de måtte hoppe utenfor programmet. De var ikke gode og mange nok, mente lederne i Det internasjonale skiforbundet (FIS).

Line Jahr var bare 14 år da hun opplevde dette. Som 30-åring er hun fortsatt aktiv og har vært heltidshopper i en årrekke. Inngangen til denne sesongen har vært meget lovende, for Jahr har tatt tak i noen tekniske utfordringer.

Anette Sagen har stått frem og talt kvinnenes sak i alle år. Hun forteller om at det var svært tungt i starten, der det var mange menn som mente at kvinnene ikke hadde noe i hoppbakker å gjøre.

Helfjell-jenta har holdt ut, og etter en sesong der hun ikke kom til OL i fjor, satser hun for fullt igjen.

Hun er sjeleglad for den store interessen.

— Det å ha en støttespiller som gir oss såpass mye penger over en lengre periode betyr mye for laget. Vi vil kunne satse mer på flere, og slikt blir det fremtidige mestere av.

Begge er forbilder for de unge

Jahr og Sagen blir sett opp til at jenter som kommer bak i et rekordstort antall.

Aldri har det vært så mange på kvinnesiden som ønsker å følge i sporene til de to eldste på landslaget.

— For fem år siden var det 200, i dag 750 aktive hoppjenter i Norge. 200 av dem har deltatt i jenteprosjekter vi har satt i gang over hele landet. For fem år siden hadde vi 20 jenter som var med på det samme, sier sportssjef Clas Brede Bråthen.

Hvis han går enda lenger tilbake i tid, fra 2004 og frem til jenteprosjektet startet for 10 år siden, lå tallet på aktive jenter stabilt på 30. Da var det kun to-tre jenter som hoppet i Solan Gundersen vinterleker i Alvdal, en årlig mønstring i hopp for de yngre. I dag er det rundt 25 jenter som er med.

Bråthen er blant dem som har jobbet hardt for å få norsk kvinnehopp opp og stå, og han venter bare på at jentene skal ta det siste steget til toppen. Riktignok var Sagen en ener i mange år, og i det første VM i 2009 tok hun bronse, men de siste årene har jenter fra andre nasjoner vært best, spesielt fra USA og Japan.

— De har vært nær lenge, og vi håper at det løsner slik at vi får den siste uttellingen, sier Bråthen, som forteller at så mange som ti jenter får være med i verdenscupens kvalifisering torsdag, og enda flere får sjansen i Kontinentalcupen (COC) på Notodden neste helg.

Men nåløyet er trangere enn det har vært tidligere. Kun 40 jenter får være med på rennet fredag.

Fakta: Den lange reisen

1999: Første hoppuke for kvinner. FIS. renn der det femte gikk under VM i Val di Fiemme.

2003: NM for første gang.

2004: Får Kontinentalcuprenn (COC) om sommeren

2004: Med i junior-VM, men jenteklassen har ikke har ikke offisiell status, så jentene får ikke medaljer eller nasjonalsangen spilt.

2006: Offisiell jenteklasse i junior-VM.

2008: COC både på sommer- og vinterføre.

2009: Med i VM for første gang.

2011: Får verdenscup.

2013: Mixed lagkamp i VM.

2013: Første verdenscuprenn i stor bakke

2014: Deltar i OL.

2015: Går ned fra 50 til 40 hoppere i verdenscupen