Tidligere denne måneden ble det klart at administrasjonen i Brann ønsker å legge kunstgress på Brann Stadion etter sesongen. Klubben har en rekke argumenter, men det viktigste er at Brann-sjefene tror kunstgress vil gjøre fotballaget bedre. Blant annet på grunn av at kunstgress vil gjøre det mulig å trene på Stadion, og at hjemmebanefordelen er større med kunstgress.

— Vi må se på det totale bildet, og gjør alt vi kan for å komme tilbake som en toppklubb. Vi tror det å legge kunstgress vil bidra til det, sier Vibeke Johannesen, daglig leder i Brann.

- Blir trist

"Kunstgress på Brann Stadion er bare trist. Vi er i ferd med å legge kunstgress på magien, på historien, på hellig grunn i norsk fotball", tvitret Jan Åge Fjørtoft onsdag kveld. Overfor VG utdypet han sitt standpunkt.

– Jeg blir bare trist av tanken på at det blir lagt plast på Brann stadion. For meg er det noen stadioner som aldri skal ha kunstgress. Ullevaal, Brann stadion, Viking, Molde, Lerkendal og Åråsen må ha gress. Disse klubbene har så mye historie, de er norsk fotballs ansikt utad og de bør ha ambisjoner internasjonalt, sier Fjørtoft til VG.

Tidligere NRK-kommentator Arne Scheie deler Fjørtofts syn.

TIDLIGERE KOMMENTATOR: Arne Scheie.

— For mange er det en stor fordel med kunstgress at de kan få spille fotball hele året, men når det gjelder de store klubbene, så mener jeg at de burde ha naturgress. Jeg vil ikke like det om det kommer kunstgress på Brann Stadion, mener den legendariske kommentatoren.Scheie sier Norge risikerer å bli et land som "til de grader skiller seg ut fra de store fotballnasjonene" om man legger kunstgress på Ullevaal, Brann Stadion og andre viktige fotballbaner i Norge.

— Vi har vel passert 1000 kunstgressbaner nå, men det kan jo diskuteres om vi er blitt noe bedre i fotball. På 90-tallet hadde vi ikke så mange kunstgressbaner, fortsetter Scheie.

Færre følelser

Brann-styret har ennå ikke konkludert om det skal legges kunstgress etter sesongen eller ikke. Men Trond Mohn står klar til å betale de 10 millionene det koster å bytte underlag etter sesongen, og etter det BT forstår går det mot et ja til kunstgress.

— Det er mange gode argumenter for kunstgress, men jeg reagerer på at Brann sier at de følelsesmessige argumentene ikke er så tydelige lenger. Jeg liker ikke at de undervurderer følelsene, sier Brann-medlem Morten Myksvoll.

Han viser til at Brann i sin redegjørelse om kunstgress slår fast at "det følelsesmessige aspektet ikke er så sterkt lenger". Brann tror færre har oppfatninger som: «Fotball skal spilles på gress», «Jeg går ikke på Stadion hvis Brann har kunstgress», «Signaliserer manglende ambisjoner i Europa», «Gode spillere kommer ikke hit hvis Brann har kunstgress».

KLAR OVER FOLKS FØLELSER: Branns daglige leder, Vibeke Johannesen. Foto: Dino Trto

— Vi vet det er mange følelser. Jeg er ikke overrasket over slike utspill som fra Fjørtoft, og er glad for at folk bryr seg om hva Brann gjør, men for oss er det det sportslige som er viktigst, og vi tror at kunstgress kan bidra til at vi blir bedre, sier Johannesen.

"Kunstig kjærleik"

Myksvoll har skrevet leserinnlegg i BT om kunstgress med overskriften "Kunstig kjærleik". Han viser til at det også er rasjonelt med videodømming og salg av stadionnavn. Uten at dette blir gjennomført.

— Det er rasjonelt å selge stadionnavnet også – det ville gitt inntekter til klubben – men det gjøres ikke på grunn av følelser knyttet til at det skal hete "Brann Stadion". Det viser at man ikke er konsekvent når det gjelder i hvilken grad man lytter til følelser, sier Myksvoll. Han mener likevel det viktigste argumentet mot kunstgress er at kjærligheten til fotballen er avhengig av underlag.

— Man bør ikke undervurdere følelsene i fotballen. Det er viktig å ikke la det rasjonelle styre alt. Fotball er dynamisk og vilt, det er ikke bedriftsøkonomi og excel-ark.

Brann-leder Johannesen understreker at klubben ikke undervurderer følelsene rundt gress og kunstgress.

— Vi er en klubb midt på tabellen i Obos-ligaen. Følelsene spiller inn, men vi må bruke hodet.

Forfatter Atle Nielsen har skrevet bøker om Brann. Som nostalgiker er han motstander av kunstgress.

— Det finnes ikke noe vakrere enn en grønn, fin fotballbane, der fotballspillere skal ut for å gjøre opp om poeng. Estetikken i fotballen endres om det skal skje på kunstgress. Det er ikke vakkert slik som gress, mener Nielsen.

Hør siste Brann-podcast her: