Den britisk-iranske kvinnen, Ghoncheh Ghavami (25), ville se menn spille volleyball. Dermed ble satt i fengsel i Iran, og nå sultestreiker hun, ifølge internasjonale nyhetsbyråer.

Volleyball-samfunnet har reagert med å frata Iran VM for spillere under 19 år, som skulle vært arrangert i det strengt religiøse landet i 2015. — På verdenskongressen for en uke siden foretok alle de 210 tilstedeværende, nasjonale forbund, med unntak av Iran, en klar og sterk markering av vår avsky for denne handlingen. Jeg er derfor glad for at FIVB (Det internasjonale volleyballforbundet) har fulgt opp med sanksjoner, sier Stein-Gunnar Bondevik, president i Norges Volleyballforbund.

Stor idrett i Iran

Han sikter til saken der den britisk-iranske kvinnen, ifølge myndighetene i Iran, gjorde en stor feil ved å prøve å ta seg inn som tilskuer på en landskamp mellom hjemlandet og Italia 5. juni i år.

For den «upassende handlingen», måtte hun bak lås og slå, og i begynnelsen av november ble fengselsstraffen utvidet.

Ifølge nettstedet inzidethegames er Iran fratatt VM for herrespillere under 19 år. Det internasjonale volleyballforbundet (FIVB) ønsker ikke slike holdninger som Iran står for. Dermed ser det ut til at Argentina får mesterskapet, som skal avholdes i 2015. — Volleyball er en svært viktig idrett i Iran, derfor vil dette merkes godt i offentligheten, sier Bondevik.

Som så mange andre er han opprørt over det som har skjedd med Ghavami.

Iran fratas VM

— FIVB vil ikke at Iran skal arrangere noe fremtidig mesterskap, og spesielt ikke for aldersbestemte landslag, før straffen av Ghavami oppheves, heter det i en fersk uttalelse fra det internasjonale særforbundet.

Generalsekretær Mahmoud Afshardoost i Irans volleyballforbund har bekreftet at meldingen er mottatt.

— Vi har fått en mail og vi vil vite den virkelige grunnen til forandringen, sier hun.

Human Rights Watch har vært med på å påvirke denne avgjørelsen. I et møte i oktober kom partene sammen. Fengslingen av Ghavam har fått mange til å reagere.

Hun ønsket bare å se landskampen I World League mellom hjemlandet og Italia, men ingen kvinnelige fans fikk komme på tribunen på Azadi stadion i Teheran - som på norsk betyr frihetens stadion.

Egentlig ønsket president Hassan Rouhani litt mer frihet, men konservative krefter i landet ønsker ikke å blande sammen kvinner og menn utenfor hjemmets fire vegger.

Esmail Ahmadi Moghaddam, som er øverste politisjef I Iran, var blant dem som mente at man ikke kan tillate kvinners nærvær på stadion.

— Det er ikke i offentlighetens interesse, var en uttalelse han kom med.

Og hvis noen skulle lure på om dette også gjelder andre idretter, er svaret ja. I fotball ønsker man heller ikke kvinner som tilskuere.