Polske Justyna Kowalczyk mener den norske dominansen er i ferd med å drepe langrennssporten. Foto: NTB scanpix

Mandag gikk den polske stjernen Justyna Kowalczyk hardt ut mot det norske laget, som hun mener ødelegger idretten med sine mange ressurser. Hun mener den norske dominansen er i ferd med å ta livet av langrennssporten.Presidenten i Norges skøyteforbund, Rune Gerhardsen, støtter utspillet til den polske skidronningen og mener bekymringen burde vært større i norsk langrenn. Han har det siste tiåret opplevd en stadig større nederlandsk dominans på skøytebanen, hvilket toppet seg da nasjonen tok 23 av 36 mulige medaljer i idretten under OL i Sotsji.

— Det er aldri bra at et land er så dominante som Nederland har vært på skøyter de siste årene, og som Norge var da de fire S-ene, Hjallis og senere Johan Olav Koss dominerte. På lang sikt vil det minske interessen for idretten i de andre nasjonene. Tapt interesse i andre land er ikke bra for nivået på idretten, sier han, og legger til at skøyteinteressen i Norge har tapt seg voldsomt de siste årene.

Dette ble godt illustrert da EM på Hamar ble gjennomført foran halvtomme tribuner forrige vinter.

Gerhardsen mener norsk langrenn bør være obs på problemet.

Skøytepresident Rune Gerhardsen. Foto: Thomas Winje Øijord, NTB scanpix

— Norge kan jo ikke la være å vinne, men de kan bli enda flinkere på å overføre kunnskap og impulser til andre nasjoner for å stimulere konkurransen. Det har Nederland begynt å gjøre i skøytesporten. Håvard Bøkko og Simen Spieler Nilsen har i det siste trent sammen med Sven Kramer og Wouter Olde Heuvel. Jeg vet at norsk langrenn har gjort det samme ved noen anledninger, og de bør fortsette å tenke slik, sier skøytepresidenten.

Populær Kowalczyk

FIS' statistikk over seertallene i Europa viser at langrenn gradvis tiltrekker seg flere TV-seere på kontinentet. Ifølge Ulvang, har antallet seere i Europa hatt en gradvis stigning de åtte siste årene. Unntaket er forrige sesong, da det ble en nedgang som en konsekvens av at polsk TV ikke sendte Tour de Ski. Grunnen: Kowalczyk sto over.

— Å ha henne i toppen betyr derfor mye for interessen for sporten, sier Ulvang.

For om en tar bort polske TV-seere fra regnestykket, var det kun 170 millioner som fulgte langrenn på TV i Europa forrige sesong. Det er bare halvparten av antallet som så skiskyting.

Ulvang bekymrer seg likevel ikke.

— Tapt interesse gjennom seertall kan få langsiktige konsekvenser, men hvem som vinner kan snu allerede i helgen. Tour de Ski ble arrangert hele åtte ganger før noen nordmenn klarte å vinne det, så dominansen går litt i bølger. Det lever vi egentlig godt med, sier han.

Skiskyting langt større enn langrenn

I forbindelse med VM i skiskyting i 2016, som skal foregå i Holmenkollen, er det blitt innhentet informasjon om seertall på skiskyting og langrenn i Europa.

Med sine 340 millioner seere forrige sesong, knuser skiskyting den norske nasjonalsporten langrenn i popularitet på kontinentet. Til sammenligning fulgte 216 millioner seere langrennsløperne fra TV-stolen rundt om i Europa.

Interessen for skiskyting er desidert størst i Tyskland og Russland, som alene har hatt 220 millioner av seerne i Europa. Tyskland er også det landet som har høyest seertall i langrenn, til tross for at det kun utgjør i underkant av en tredel av de 152 millionene som fulgte skiskytingen.

Norge, Sverige og Polen er de eneste europeiske landene hvor langrenn er mer populært enn skiskyting. Kanskje ikke overraskende, da disse nasjonene tok åtte av 12 mulige langrennsgull under OL i Sotsji.

Frykter interessefall

— Tallene viser at det er en stor sammenheng mellom prestasjon og interesse. Skiskyting er en mye større sport internasjonalt enn langrenn, fordi det i langrenn er færre nasjoner i toppen. Der er det noen land, nå særlig Norge, som dominerer, sier Per Bergerud, som er arrangementssjef for skiskyting-VM i Holmenkollen.

I så fall bør det bekymre alle som er glade i langrenn. Så langt denne sesongen har Norge dominert toppen av resultatlistene i verdenscupen. Av 30 mulige pallplasser står Norge tilbake med imponerende 25 etter rennene i Kuusamo og på Lillehammer.

Om en skal tro Bergerud og seerstatistikken fra forrige sesong, bør ikke nordmennene stå på alle palltrinnene veldig mange flere ganger dersom interessen ikke skal dabbe av i resten av Europa.

— Vi vet at det finnes en sammenheng mellom TV-interesse og gode løpere i et land. Med økt interesse blir det økt rekruttering. I Sveits var interessen for langrenn lav, så kom Dario Cologna. Nå ser flere på langrenn i Sveits, og de har flere løpere som hevder seg, sier Vegard Ulvang, som er leder av langrennskomiteen i det internasjonale skiforbundet (FIS).

Lanserte idé om budsjettbegrensning

I et intervju med NRK mandag lanserte Jürg Capol, som er direktør for nordiske grener i selskapet som håndterer TV-rettighetene på vegne av FIS, ideen om å begrense nasjoners budsjetter for å gjøre sporten jevnere.

— Man kan sammenlikne med Formel 1. Der er det begrenset hvor mange dager man kan teste, hvor mange hjul man kan benytte i løpet av en konkurranse og hvor stort budsjett man kan ha, mener Capol.

— Vi skal ikke begrense utviklingsmulighetene, men kostnadene. Hvis man har 25 servicefolk, så er det jo et spørsmål om alle trengs.

Ulvang sier at slike begrensinger ikke er diskutert i FIS, men at andre tiltak vurderes.

— Vår utfordring er jo ikke å svekke Norge, for den beste skiløperen skal vinne, men vi må legge til rette for at utlendingene kan ta opp konkurransen. En ting vi ser på er å legge begrensninger for hvor mange personer som får tilgang til løypen før start. En annen ting er å begrense tiden løypen er åpen, sier Ulvang til bt.no.