Snart står sommer og ferietid igjen for døra. Mange velger å dra utenlands, og de aller, aller fleste tar med seg mobilen på tur. Det kan bli dyrt hvis du ikke passer på.

Nordmenn reiser stadig mer, og mobiloperatørenes priser er en jungel å navigere i.

Noen tilbyr surfepakker, noen har egne priser til spesifikke land, og i noen land kan det koste opptil 250 kroner å lese noen artikler på en nettavis. Og da har vi ikke engang nevnt Danskebåten.

For å guide deg gjennom jungelen skal vi ta for oss landene nordmenn reiser oftest til. I tillegg skal vi gi deg noen generelle råd om surfing med mobil på reise.

**Lurer du på hvilket abonnement du skal velge?

Amobils mobilpriser-kalkulator hjelper deg**

Når det gjelder prisen for å ringe, sende SMS eller MMS, er det liten forskjell på operatørene fra land til land. I likhet med hjemme, er det prisen på mobildata som kan avgjøre hvor stor ekstraregning du får etter ferien. Vi vil derfor først og fremst se på prisforskjellene på mobildata.

Aller billigst er det selvfølgelig å bruke hotellets eller restaurantens Wi-Fi. De fleste hoteller har etterhvert gratis, trådløst nett. Det kan lønne seg stort å skru av mobildata og heller satse på Wi-Fi i ferien.

Les også:

Halvparten dropper mobildata når de er på reise

Sjekk prisen før du reiser!

Telenors pakkeabonnement gir deg 10 eller 40 MB med surfing til en fast pris. Det er imidlertid viktig at du husker å aktivere disse hvis du skal bruke dem, ellers kan det bli dyrt. Telenor tar 40 kroner per MB utenfor EU hvis du ikke har aktivert surfepakken.

Aktivere gjør du enten via mine sider hos Telenor, eller ved å sende SMS Surf EU/Verden til 1999. NetCom-kunder trenger ikke bestille surfepakker. De iverksettes automatisk. Netcom-pakkene har heller ingen minstepris. Det vil si at hvis du surfer for mindre av pakkeprisen, blir du bare fakturert for det du faktisk har brukt.

Telenor tilbyr også ukespakker i EU hvis du skal være lenge borte. Nytt av året er at Telenor ikke bare skrur ned hastigheten din når du har brukt opp datapakken. Nå skrus datatjenesten helt av, til du eventuelt har bestilt ny dags— eller ukespakke.

Netcom, Chess og Tele2 skiller fortsatt mellom de forskjellige operatørene i det landet du skal til. I noen land kan én operatør være betydelig billigere enn andre. Det er derfor viktig at du sjekker landoversikten på selskapenes hjemmesider før du reiser, for å se om det er vesentlige prisforskjeller mellom operatørene i landet du skal reise til.

Dags- eller ukespakker er ikke billige, men å surfe uten kan bli en enda dyrere opplevelse. I USA koster for eksempel en dagspakke 49 kroner med Telenor og gir 40 MB. Én eneste MB uten surfepakke koster 40 kroner.

Svenskene laster ned 3,5 ganger så mye som oss

Slik får du bredbånd på Norges-ferien

Lokale SIM-kort er billigst

Vår oppfordring er at du tenker over ditt mobildatabehov før du reiser, og tar valg deretter.

Selv om pakkene til mobiloperatørene er billigere enn å surfe med taksameteret på, er det likevel ikke store datamengdene du får. 40 MB, som du for eksempel får hos Telenor, holder til følgende:

40 megabyte surfing er:

  • Ca. 20-40 nettsider

  • Ca. 10 minutter med YouTube

  • Ca. 3-6 minutter web-TV

  • 15-30 minutter musikkstreaming, avhengig av oppløsning

Hvis du har planer om å sjekke e-post, nyheter og værmelding hver dag i løpet av ferien, kan det fort bli dyrt å betale for dags-eller ukespakker. En løsning kan være å ta med en gammel telefon fra skuffen hjemme og sette det norske SIM-kortet i den. Dermed er du tilgjengelig på mobil hvis svigermor får heteslag eller lille Fido mistrives på kennelen.

Til smarttelefonen kjøper du et lokalt kontantkort med den datakvoten dere trenger. Er dere flere på tur, kan du bruke et mobilmodem til å dele datakvoten med disse via Wi-Fi, slik Amobils kommentator Hans-Petter Nygard-Hansen har gjort her.

Med en 3G- eller 4G-ruter kan hele husholdningen dele på ett lokalt abonnement.Foto: iStockphoto/gaspr13

Test: Enkel og god 4G-ruter

riks000727427-2dKYMwzXCY.jpg

Lokale kontantkort er ofte den rimeligste løsningen. FOTO: NTB/scanpix

Disse pakkene får du fra mobiloperatørene

Mobilpakker-UtlSnncDaT.jpg
  • Telenor gir deg 40 MB for 49 kr per dag i følgende land utenfor EU: Brasil, Russland, USA, Thailand, Tyrkia og Sveits. I øvrige land utenfor EU får du 10 MB for samme pris.

**Tele2 har egne ukespakker til USA: 59 kr for 50 MB og 149 kr for 150 MB. Vi tar forbehold om evt. endringer i priser og betingelser etter at prisene ble innhentet 4. juni.

Kjøper du mobilpakke hos Telenor, er minsteprisen 29 kroner. Hos Netcom betaler du to kroner per megabyte frem til du har surfet for hele pakkeprisen. Dermed koster det like mye å bruke fem megabyte som å bruke de ti som er inkludert i pakken.

Døgnpakker varer til klokken 24.00 den dagen den er bestilt. Ukespakker varer i syv døgn fra bestilling. Har du bestilt surfepakker hos operatøren, aktiverer du pakken automatisk ved å starte surfingen i utlandet.

Under følger en kjapp oppsummering av hvilke betingelser som gjelder i de landene der nordmenn reiser oftest. Skal du mer utenfor allfarvei, lønner det seg å sjekke betingelsene i det enkelte land på operatørens hjemmesider.

Telenor

NetCom

Tele2

Chess

One Call

Talkmore

Sverige:

Er du Tele2-kunde, gjelder pakkeabonnementet ditt også i Sverige. Du kan ringe, sende SMS eller surfe for det som er inkludert i abonnementet ditt. Hos Netcom kan du bruke inkluderte ringeminutter i pakken din, men MMS, SMS og datatrafikk takseres som i resten av EU.

Telenor lar deg ringe for dine inkluderte minutter mot et tillegg på ni kroner. Med Chili Mobil ringer du for 1,99 kr per minutt og surfer for 1,59 kr per MB.

Danmark:

Tele2 tar 0,45 kr per minutt, og 4,20 kr per MB når du surfer. Hos Netcom kan du bruke inkluderte ringeminutter i pakken din, men MMS, SMS og datatrafikk takseres som i resten av EU.

Telenor lar deg ringe for dine inkluderte minutter mot et tillegg på ni kroner. Med Chili Mobil ringer du for 1,99 kr per minutt og surfer for 1,59 kr per MB. Chess, One Call og Talkmore lar deg surfe i hele EU for 0,99 per MB, uslåelig billig for deg som ikke vil kjøpe en hel mobilpakke.

EU:

Netcom, Telenor og Tele2 har egne surfepakker til EU. Telenor tilbyr både dags— og uekspakker. NetCom satser på dagspakker til sine kunder, mens Tele2 dropper dagspakkene og går for ukespakker. Tele2 og Telenor krever at kundene aktiverer pakkene manuelt. Hos Netcom går dette automatisk.

Prisene for én enkelt megabyte med løpende taksering varierer fra 4,23 kroner til 99 øre.

Databruk i utlandet, per MB

Databrukiutlandet-nXov9XqOnJ.jpg

_*Prisvariasjon mellom forskjellige operatører i Brasil. Sjekk Netcoms hjemmesider.

**Som Tele2-kunde surfer du for 10 kr/MB i følgende land: Australia, Kanada, Kina, Israel, Japan, Qatar, Russland, Saudi-Arabia, Sveits, Thailand, Tyrkia, Ukraina, Albania, Hviterussland, Brasil, Egypt, Færøyene, Georgia, Grønland, Hong Kong, Kazakhstan, Korea, Makedonia, New Zealand, Fillippinene, Sri Lanka, Taiwan, Forente Arabiske Emirater og Indonesia.

***Chess-kunder surfer for 2,49 kr/MB i Brasil i feriemånedene juni og juli. Vi tar forbehold om evt. endringer i priser og betingelser etter at prisene ble innhentet 4.juni._ USA:

I USA er det stor forskjell på prisen, alt etter hvilken operatør du velger. Telenor tar 40 kroner fra første MB, men selger 40 MB for 49 kroner. Du skal altså ikke bruke mer enn én megabyte hos Telenor før det lønner seg å kjøpe pakke. Tele2 og Netcom tar begge 10 kroner per MB. Begge disse har også pakketilbud. Desidert billigst per megabyte er Chess, som ikke selger datapakker, men tar 1,99 kr per MB.

Brasil:

Er du Netcom-kunde i Brasil, bør du være påpasselig med å velge mobiloperatør. Den rimeligste operatøren koster deg 30 kr per MB, mens en dyreste koster 125 kr per MB. Vel, rimelig og rimelig. Chess tar 4,49 kr per MB for mobilsurf i samme land. Her skal du uansett ikke surfe mye før hundrelappene flagrer. Brasil er et av landene der Telenor tilbyr 40 MB for 49 kroner. De andre er Russland, USA, Thailand, Tyrkia og Sveits.

NetCom tar 49 kr for 20 MB, mens Tele2 tar 79 kr for 30 MB. Skal du instagramme flittig fra fotball-VM i år, vil et lokalt SIM-kort være et logisk valg.

Thailand:

Telenor tar 40 kr per MB fra første nedlasting i Thailand, men tilbyr pakkene nevnt ovenfor. De øvrige operatørene tar 10 kr per MB, og tilbyr også pakker tilsvarende de ovenfor. Tele2 har også en større pakke på 100 MB til 179 kroner.

Ferger og fly

Skru av mobildata. Skru av roaming. Slå på Wi-Fi. Konfiskér tenåringens smarttelefon. Svaret på hvorfor kan du lese i tabellen under. Her kan en e-postsjekk eller et Instagram-bilde alene koste flere hundre kroner.

Snart kan du surfe med 3G og 4G på flyet

Når mobilen ikke lenger har dekning fra land, surfer du på båtens eget mobilnett. Dette går via satellitt til fastlandet, og satellitt er rådyrt. Her kan det koste opptil 120 kroner å laste ned en enkelt nettside på én MB.

Mobilbruk på skip:

Skip-q8SRwbwyXG.jpg

Lurer du på hvilket abonnement du skal velge?

Mobilpris-kalkulatoren hjelper deg

Huskeliste:

• Bruk Wi-Fi!

• Sjekk billigste operatør

• Ta med ekstra telefon/mobil bredbåndsruter og kjøp lokalt SIM-kort.

• Skru av mobildata for å unngå uforutsette utgifter.

• Skru av automatisk oppdatering av apper og e-post. Ingen vits i å bruke dyre datakvoter på unødvendigheter.

• SKRU AV ROAMING PÅ FERGEN! Egne priser gjelder til sjøs og i lufta. Her kan tusenlappene flagre hvis du ikke er forsiktig. Bruk Wi-Fi eller la telefonen ligge.

Les mer:

Snart slutt på skyhøye mobilregninger etter ferien