Aksjonister krever flere svar fra Michel Platini etter at det før helgen ble kjent at sveitsisk påtalemyndighet etterforsker en utbetaling på 17,5 millioner kroner (2 mill. sveitsiske franc) fra FIFA i 2011 til UEFA-presidenten.

Overføringen inngår i siktelsen som er tatt ut mot FIFA-president Sepp Blatter.

— Det er vanskelig å se at du kan være presidentkandidat om du er under etterforskning. Det begynner å stramme seg rundt Platini nå, sier Mark Pieth, professor i juss og kriminologi ved Universitetet i Basel, til Aftenposten.

Han presiserer at franskmannen for øyeblikket ikke er under etterforskning, men at han er spurt om å hjelpe politiet.

— Han er heller ikke et vanlig vitne. Han er i limbo akkurat nå, og kan komme under etterforskning veldig raskt, sier Pieth, som fra 2011 til 2013 ledet Independent Governance Comittee i FIFA. Det uavhengige organet skulle sette fart på reformarbeidet i organisasjonen. Tiltakene var en del av pakken som gjorde at de europeiske forbundene gikk med på å stemme på utskjelte Blatter i 2011. Pieth trakk seg fra oppgaven da han skjønte at reformviljen ikke var særlig stor i organisasjonen.

Han er uenig med uttalelsen fra Norges Fotballforbund i august, hvor president Yngve Hallén sa at Platini er rett mann for å reformere FIFA.

— Han er en "nice guy", yngre, mer attraktiv og en fotballmann, men han er også en del av Blatter-systemet. Han vokste opp der, sier professoren.

OLA BERNHUS KOMMENTERER FIFA:

Savner åpenhet også hos UEFA

Pieth mener Platini praktiserer noen av de samme retningslinjene i UEFA som det FIFA-kulturen representerer. Også den europeiske konføderasjonen har opplevd fenomenal økonomisk suksess, og mange av pengene er delt ut til prosjekter rundt om i medlemslandene. Samtidig mener han mange penger forsvinner i organiseringen av UEFA.

Mark Pieth ledet reformarbeidet i FIFA.

— Jeg sier ikke at det er ulovlig, men det er et system som mangler gjennomsiktighet. På samme måte som Blatter, så nekter Platini å si hvor mye han tjener, men det er nok noe i nærheten av lønnen til FIFA-presidenten, sier Pieth.Han mener fotballederne tjener mye og får mange frynsegoder innenfor det lovlige systemet.

- Spørsmålet er om det på toppen av dette forekommer ulovlige transaksjoner, sier professoren.

Platini hevder utbetalingen fra FIFA gjelder konsulentarbeid som ble utført mellom 1999 og 2002. — Det er rart hvorfor han får de pengene ni år etter. Jeg kunne ikke ventet så lenge, men så er det mulig jeg tenker for mye som en vanlig person, og ikke som en halvgud, sier Pieth.

Krever offentliggjøring av avtaler

Det britiske parlamentsmedlemmet Damian Collins står bak kampanjegruppen New FIFA Now. Han krever at Platini trekker seg fra presidentkampen om han ikke kan komme med en troverdig forklaring, skriver Independent.

Collins mener kontrakten for arbeidet og all korrespondanse om betalingen må offentliggjøres. Han vil også ha svar på når Platini fremmet kravet om utbetaling.

Den skjedde mens Blatter ble utfordret av Mohamed Bin Hamman. To måneder senere gikk UEFA ut med støtte til en presset Blatter.

Deler ut gaver til venner og kollegaer

Pieth opplevde reformviljen innad i FIFA som veldig liten, og sammenligner organisasjonen med den kinesiske folkekongressen.

Han mener reformene ble vedtatt uten diskusjon.

— Alle ville ha det, fordi presidenten hadde sagt at nå var det nødvendig fordi omdømmet led under alle skandalene. Det var ikke en reform som kom fra hjertet. Internt var det definitivt noen som prøvde å blokkere det, og mange av dem er der fortsatt, sier han.

Jussprofessoren sier organisasjonen har noe som ligner en mesenkultur.

— De deler ut gaver til venner og kollegaer for å skape allianser. Det har de gjort gjennom mange tiår, sier han.

Pieth mener dette nå er i ferd med å slå sprekker, og at dette er helt nødvendig for å skape rom for en reformbølge og for å få folk til å forstå at de må endre holdning.

Til nå har mange av endringene og reformene kun vært på papiret, men først og fremst er det kulturen som må endres, mener han.

Pieth mener det er ekstraordinært at presidenten selv nå er under etterforskning.

— Holdningen har nok vært at Blatter ble sett på som et problem, feil leder og en som har ansvar for det som har skjedd i FIFA, men at han selv ikke har gjort noe galt. Han er fortsatt uskyldig inntil det motsatte er bevist, men det er et stort steg å være under etterforskning av en nasjonal myndighet, sier Pieth.

NFF kan ombestemme seg

Yngve Hallén skrev i en sms til Aftenposten i mandag ettermiddag at han ikke har fått ny info fra UEFA om Platini-betalingen.

— En eventuell siktelse mot presidentkandidater som stiller vil opplagt få konsekvenser for vår håndtering av saken, skriver han.

- Bør Blatter og Platini suspenderes inntil saken er avklart?

— Personer som er siktet bør helt klart søke permisjon til saken er avklart. Om ikke de gjør det bør eksekutivkomiteen i FIFA gjennomgå saken og trekke slutninger som setter FIFAs, som organisasjon, og internasjonal fotballs interesse i sentrum, skriver han.

Foreløpig er det altså bare Blatter som er siktet av lederduoen.

Kåfjord ble overrasket over Platini-nyhet

Tidligere fotballpresident Sondre Kåfjord ble overrasket da nyhetsmeldingen om Platini kom, men at det er for tidlig å ha en klar mening om hva det betyr.

— Men jeg vil bli veldig skuffet, og det er veldig synd, om det viser seg at Platini er involvert i ulovligheter.

Selv hadde han bare gode erfaringer med UEFA-presidenten da han selv satt som sjef i NFF. Norge stemte på Lennart Johansson i presidentvalget i 2007, men Platini vant med to stemmers overvekt.

— De fleste av oss som var skeptiske har sagt at det ble bedre enn fryktet, sier Kåfjord, som muligens må revurdere det standpunktet om Platinis rolle i FIFA-kaoset eskalerer.

Sørlendingen har stor tro på at prins Ali av Jordan vil være en god leder for FIFA. Mannen som tapte presidentvalget mot Blatter i juni stiller igjen i februar. Ved forrige korsvei hadde han Platini og Europas støtte. Forholdet mellom dem har kjølnet betraktelig etter at det ble kjent at begge går for presidentrollen på permanent basis.

— Han er en skikkelig kar og har verdier som vi kan assosieres med. Det norske forbundet har samarbeidet tett med, og har veldig gode erfaringer med Ali, sier Kåfjord.

I en stor artikkelserie har vi tatt for oss FIFA. Dersom du vil sette deg ytterligere inn i den skakkjørte organisasjonen, anbefaler vi disse sakene:

Tidligere NFF-president: - FIFAs etiske komité var meningsløs.

Sveits: Derfor er det idrettspampenes Mekka.

Den oppsiktsvekkende avtalen: Slik fikk Blatter Putin til å endre russiske lover.