Tirsdag valgte Magnus Carlsen (24) plutselig å invitere til en engasjert debatt på sine Facebook-sider. I innlegget fremmer Carlsen et radikalt forslag for ny avvikling av VM-kamper i sjakk.

Carlsens idé er å gå bort fra den nåværende ordningen, som består av at verdensmesteren møter en utfordrer i en kamp over flere partier.

I stedet vil han at verdensmesteren kåres gjennom en utslagsturnering som arrangeres hvert år.

Carlsen omtaler en slik løsning som «mer balansert og rettferdig».

Atle Grønn jobber som sjakkekspert i NRKs sendinger. Her fra VM i Sotsji. Foto: NTB SCANPIX

Dersom idéen blir en realitet, vil imidlertid Carlsen kjempe med samme utgangspunkt som et titalls av verdens beste spillere på veien mot VM-tittelen.I tråd med dagens ordning skal han nemlig spille VM-finale uansett i 2016, som følge av at han vant forrige VM.

Med ordningen Carlsen skisserer, ville det blitt helt annerledes.

— Sjansene for VM-spill til Magnus ville da vært mye mindre enn 50 prosent. Han er den beste, og vil kanskje ha litt større sjanse enn andre toppspillere som Caruana og Nakamura, men han hadde likevel ikke hatt mer enn 25-30 prosent sjanse, sier NRKs sjakkekspert Atle Grønn.

— Øker sjansen for alle andre

Carlsen foreslår altså å løsne sitt grep på sjakktronen, for å sikre det han mener er en mer rettferdig løsning. Mens mange andre toppspillere ofte unngår å uttale seg om organiseringen av sjakken, er dette langt fra første gang Carlsen tar til orde for endringer.

I 2010 sjokkerte han sjakkverdenen ved å trekke seg fra kandidatturneringen, der verdens beste spillere skulle kjempe om retten til å møte daværende regjerende verdensmester Vishy Anand.

CarlsenAnand.jpg

Før VM-kampen i 2013 drøyet han i det lengste med å skrive under kontrakten som forpliktet han til å stille.Allerede i 2010 luftet han tanken om en ny VM-syklus.

Atle Grønn er imidlertid overrasket over at Carlsen gjør det nå, denne gangen som verdensmester.

— I dagens system er det vanskelig å kvalifisere seg til en VM-kamp, noe som er en forsikring mot en tilfeldig vinner. Carlsens idé øker sjansen for alle andre, så det er veldig generøst, sier Grønn.

Frykter demokratisering

NRK-eksperten, som stadig tilhører norgeseliten ved brettet, forteller at han er en fan av VM-kampene som kårer verdensmesteren.

— Jeg er i utgangspunktet ikke positiv til dette opplegget. Det ligger mye tradisjoner i disse matchene, og de har vært viktige for populariseringen av sjakken i Norge.

— Det vil føre til en viss devaluering av tittelen dersom en dårligere rangert spiller skulle vinne. Jeg er litt redd for å demokratisere verdensmestertittelen. Det er ikke et demokratispørsmål, det handler om å finne den reelt beste spilleren, sier Grønn.

Han snakker også i varme ordelag om «kongerekken», de 16 ubestridte verdensmestrene verden har hatt siden Wilhelm Steinitz vant tittelen i 1886. Den rekken ble brutt i 1993, da verdensmester Garry Kasparov brøt med FIDE. Det endte med at det eksisterte to verdensmestertitler, én organisert av Kasparov-teamet og én organisert av FIDE.

FIDE-syklusen bestod av en utslagsturnering ikke altfor ulik det Carlsen skisserer. Det kan tyde på at Kirsan Iljumzjinov, som har vært FIDE-president siden 1995, liker utslagsturneringer.

— Derfor er det ikke helt utenkelig at det blir en endring, sier Atle Grønn.

Anbefaler sterkt

Det er usikkert hva som er årsaken til at Carlsen tar til orde for en VM-endring nå. Sjakkstjernens manager Espen Agdestein har ikke besvart Aftenpostens henvendelser.

— Jeg er sterk i troen på at sjakkverden ville utviklet seg med et mer rettferdig system, skriver Carlsen.

— Jeg anbefaler sterkt at FIDE (det internasjonale sjakkforbundet, journ. anm.) vurderer å modernisere VM-syklusen, legger han senere til.

Carlsens VM-motstander i 2016 skal kåres gjennom den tradisjonsrike kandidatturneringen, der Fabiano Caruana og Hikaru Nakamura, som begge representerer USA, er blant de store favorittene.