Magnus Carlsen har fått en strålende start på 2015. I januar ble det seier i Tata Steel Chess, og mandag sikret han seieren i Grenke Chess etter en spennende sekundstrid.

I utgangspunktet kunne det virke som at Carlsen ville holde seg unna turneringer helt til 15. juni, da Norway Chess, storturneringen i Stavanger, etter planen skal arrangeres.

Sent mandag kveld skrev imidlertid flere medier at Carlsen blir å se den andre utgaven av Shamkir Chess. Det var det aserbajdsjanske nettstedet lent.az som først skrev om deltakerlisten, som er imponerende nok til å ta pusten fra sjakkinteresserte.

Nettstedene chess-news.ru, chessdom.com og chess24.com skrev senere om turneringen, som trolig vil starte 16. april.

Overfor Aftenposten presiserer Carlsens manager Espen Agdestein at Carlsens deltakelse ikke er endelig avklart ennå.

Magnus Carlsen sammen med manager Espen Agdestein etter at VM-seieren var sikret i Sotsji. Foto: NTB scanpix

— Jeg har hørt at russisk media har skrevet at det blir turnering, og at den starter 16. april. Det er bare noen detaljer som gjenstår. Det er sannsynlig at Magnus blir med, men alle detaljene er ikke på plass, sier Espen Agdestein.Magnus Carlsen vant forøvrig fjorårets utgave av Shamkir Chess, som var den første utgaven. Turneringen er også kjent under navnet «Vugar Gashimov Memorial».

Vugar Gasjimov var en aserbajdsjansk sjakkspiller som døde i 2014, etter at han måtte sette sjakkkarrièren på vent etter oppdagelsen av en hjernesvulst.

En av tidenes sterkeste turneringer

Dersom ryktene viser seg å være sanne, blir den andre utgaven av minneturneringen en av de sterkeste turneringene verden har sett.

Åtte av ti deltakere er rangert blant topp ti i verden på livelisten (2700chess.com). De to gjenværende deltakerne er begge fra Aserbajdsjan, men også de er av høy klasse. Shakriyar Mamedyarov er rangert som verdens 13. beste, mens Teymur Radjabov er nummer 23 på liverankingen.

Se hele deltakerlisten nederst i saken.

Ikke rart sjakkentusiaster som Sven Wisløff Nilssen, mannen bak bloggen Sjakkfantomet, fryder seg.

— Det er en fantastisk samling spillere, sier Wisløff Nilssen til Aftenposten.

Anish Giri (20) er en av fremadstormende spillerne i sjakkeliten. Her fra Norway Chess i 2014. Foto: NTB SCANPIX

— Grenke Chess var preget av en litt aldrende Vishy Anand, og en Aronian som er i dårlig sjakkform. I Shamkir får vi se spillere som Maxime Vachier-Lagrave (24), Wesley So (21) og Anish Giri (20), som alle er en del av den yngre garde. Magnus har hatt problemer mot yngre spillere tidligere, og nå før han møte flere av de igjen, sier han entusiastisk.Sinquefield Cup 2014, som ble spilt i St. Louis, Usa i fjor høst, ble av mange beskrevet som tidenes sterkeste sjakkturnering. Kan storturneringen i Aserbajdsjan måle seg med den?

— Det er veldig vanskelig å sammenligne. Der var det seks deltakere, her er det ti deltakere. Det var et litt annet format. Sinquefield Cup var veldig sterk, sier Wisløff Nilssen.

Sinquefield Cup ble vunnet av italienske Fabiano Caruana, med Magnus Carlsen på andreplass. Begge de to vil altså, etter all sannsynlighet, også delta i Shamkir Chess.

TV 2 vil ha rettighetene

TV 2 opplevde rekordtall under deres sending fra Grenke Chess mandag kveld. Kanalens sportssjef Vegard Jansen Hagen bekrefter at de også ønsker å sikre seg rettighetene til Shamkir Chess.

— Vi kan jo svare «ingen kommentar», i håp om at noen skulle tro at vi ikke er interessert, all den tid det har vært en ganske bra «fight» om alle sjakkrettigheter siden Magnus tok VM-tittelen. Men det sier seg selv at med den satsingen vi har hatt på sjakk de siste årene, er det naturlig å fortsette å satse på de turneringene Magnus deltar i, sier Jansen Hagen til Aftenposten.

— Så ja, vi er interessert i alt som handler om Carlsen. Han er en prioritert utøver, legger Jansen Hagen til.

Selv har Carlsen hatt en noe hektisk start på 2015, i og med at det kun skilte én uke mellom Tata Steel Chess og Grenke Chess. Nå venter imidlertid en to måneder lang turneringspause for verdensmesteren.

Etter remis-partiet mot Éttiene Bacrot mandag, fikk Carlsen spørsmål om hva som er planene fremover.

— Vi får se. Jeg får prøve å være frisk og opplagt, og så blir det vel en treningsleir på et tidspunkt, sa Carlsen til TV 2. — Nå har nok Magnus et ønske om å slappe av. Det har vært en ganske intens periode, med to tøffe turneringer etter VM. Så han gleder seg nok til å senke skuldrene litt, utdyper manager Espen Agdestein.

Litt hvile kan utvilsomt være nødvendig for Carlsen. For i Shamkir Chess vil de fleste av hans sterkeste utfordrere være klare til å teste ham på nytt.

Her er deltakerlisten til turneringen (ennå ikke bekreftet av arrangøren):

Spillerens navn , alder, (land, rating), plassering på verdensrankingen (per FIDE-rankingen for februar)

Magnus Carlsen (Norge, 2865), nummer 1 på verdensrankingen

Fabiano Caruana (Italia, 2811), nummer 2

Veselin Topalov (Bulgaria, 2800), nummer 4

Anish Giri, 20, (Nederland, 2797), nummer 5

Viswanathan Anand (India, 2797), nummer 6

Wesley So, 21, (USA, 2788), nummer 7

Vladimir Kramnik (Russland, 2783, nummer 8

Maxime Vachier-Lagrave, 24, (France, 2775), nummer 11

Shakhriyar Mamedyarov (2759), nummer 13

Teymur Radjabov (2731), nummer 24

Blant topp ti-spillerne på februarrankingen er det bare Alexander Grisjtsjuk (3. plass), Levon Aronian (9. plass) og Hikaru Nakamura (10. plass) som ikke ser ut til å delta. Topp ti-listen ser annerledes ut dersom man bruker liverankingen, som oppdatereres fortløpende.