Bakgrunnen er at flere kvinnelige dommere i Oslo har opplevd nettopp dette, og at det til og med har vært en rettssak der tiltalte som hadde kommet med trusler ble dømt.

— Jeg tror ingen klubber ønsker å være bekjent med slik oppførsel, og i slike saker nytter det ikke å skylde på engasjement. Det er intet annet enn nulltoleranse som må til. Slik oppførsel er fryktelig skadelig for dommerrekrutteringen, og voksne folk som holder på slik må vi få vekk fra fotballen, sier han.

Aftenposten skrev søndag om unge, kvinnelige dommere som har blitt hetset på grunn av kjønn eller på en seksualisert måte av mannlige trenere, spillere eller publikum.

- Du vil ikke tro hva middelaldrende menn kan få seg til å si til unge jenter, sa Svein Dahle i Oslo Fotballkrets.

Han og dommerne fortalte om tilbakemeldinger som «helvetes fittedommer», «jævla hore», obskøne håndbevegelser, trusler og mer kjønnsrettet kritikk som «kvinnfolk kan ikke fotball».

Edvartsen er en av Norges mest profilerte og høyest rangerte dommere, og er selv blitt utsatt for litt av hvert i årenes løp. Likevel mener han følgende:

— Det er ti ganger verre det jeg nå hører kvinnelige dommere blir utsatt for, enn at noen hetser meg som toppdommer.

Edvartsen mener, i likhet med det Oslo Fotballkrets har observert, at det er forskjeller på hvordan kvinnelige og mannlige dommere blir behandlet.

Satte advokat på saken

Selv ble han kalt for «Tandoori-dommer» av en Start-leder i 2010, men sier at det verste han har opplevd var å bli beskyldt for kampfiksing av en politiker og fotballsupporter.

— Det er det verste en dommer kan bli anklaget for. Jeg engasjerte derfor umiddelbart advokat John Christian Elden ogdet medførte at mannen beklaget og la seg paddeflat dagen etter. Når noen beskylder meg for noe som overhodet ikke har rot i virkeligheten, reagerer jeg kraftig. Det går en grense for hva jeg finner meg i av falske beskyldninger som kan ødelegge karrièren og livet mitt, sier Edvartsen.

Som toppdommer får han en del tekstmeldinger, mail og meldinger på sosiale medier. Mye av det preges av en supporters humør etter at eget lag har tapt.

— Det er lett å være tøff bak tastaturet. Sannhetsgehalten og den faglige kunnskapen er ikke alltid på plass i sosiale medier, opplyser Edvartsen.

- Har du noen gang måttet anmelde trusler?

— Ikke anmeldt, men jeg har reagert. Det kom noen beskjeder på telefonsvareren min for noen år siden. Jeg utdyper ikke dette ytterligere, sier han.

Mange leste denne saken i helgen:

Det var god stemning underveis i 2.-divisjonskampen mellom annenlagene til Lyn og Vålerenga. Foto: Monica Strømdahl

Svarer på kritikk

Edvartsen mener presset på dommerne bare øker for hvert år som går. Han kjenner dommere som har gitt seg på grunn av hets. Han har selv blitt så tykkhudet at det neppe er presset som gjør at han en dag gir seg som dommer.

Han er ikke så opptatt av hva folk mener om kvalifikasjonene hans som toppdommer, men irriterer seg over at spillere og trenere ytrer seg kritisk om dommere, uten at kamplederne tar til motmæle.

— Der har vel jeg vært litt uoriginal som dommer siden jeg har slått tilbake på kritikk både i fjor og i år. Når en dommer for en gangs skyld tar til motmæle, blir det stort engasjement. 50 prosent synes du er en idiot og at du har misforstått dommerrollen fullstendig. Den andre halvparten hyller deg. Det er for øvrig opp til hver enkelt dommer om man ønsker å svare mediene i etterkant av en kamp eller ikke.

Mer om samme tema:

Svein-Erik Edvartsen under Lillestrøm-Sogndal på Åråsen. Foto: NTB SCANPIX

Hets går i bølger

Terje Hauge, dommersjef i NFF, opplyser at forbundet har ansvaret for nesten 80 toppdommere på herre— og kvinnesiden.

— Utskjelling og hets går i bølger. Ikke alt rapporteres inn, sier mannen som selv dømte på internasjonalt nivå tidligere.

Han tror det er mange episoder som ikke kommer frem, først og fremst på regionalt nivå. Det er erfaringen fra den gangen han jobbet som dommerkonsulent i Hordaland fotballkrets, en av de 18 fotballkretsene i landet.

— Vi følger opp den enkelte dommer etter slike hendelser, men vet også at mange klubber er veldig flinke til å jobbe med holdningsarbeid.

Hauge mener også at man må være hardhudet som dommer, men selvsagt ikke finne seg i hva som helst.

— Fotball er spontanidrett, der det kommer reaksjoner fra spillere, trenere og publikum. Vi må tåle engasjement. Men det er stor forskjell på spontane reaksjoner og adferd som ikke kan aksepteres. Alle involverte må være bevisst på språkbruk. Vi ser fra ungdomsfotballen, at trenerens oppførsel har stor innvirkning på spillerne.

Dommere har trengt psykolog

Ken Henry Johnsen, leder av Norsk Fotballdommerforening, kjenner til fotballdommere som har vært hos psykolog for å håndtere den behandlingen og utskjellingen de kan bli utsatt for.

— Jeg vet at det i aldersbestemte klasser kan være tøft å være kvinnelig dommer, men stort sett får jeg høre mye positivt om dem. De er tøffe, og blir omtalt positivt i miljøet. Jeg tror at fotballen er et speil av samfunnet for øvrig. Man har et stort ansvar som voksenperson.