NORGE-SPANIA 27-24

RIO DE JANEIRO/OSLO: Norge slo tilbake i OL med en sterk seier over Spania mandag kveld. Veronica Kristiansen var blant spillerne som hevet seg betraktelig.

— Dette var en uhyre viktig kamp for Norge, sier TV 2-ekspert Bent Svele.

Thorir Hergeirsson forteller at han aldri tvilte på lagets form, selv ikke etter åpningstapet for Brasil.

— Vi var aldri i tvil om at vi kunne gjøre det på to dager. Vi visste at vi hadde ferdighetene og systemet inne, sier Hergeirsson til TV 2. Gikk du glipp av kampen? Vi fulgte den skudd for skudd her.

Svak start

Kampen startet akkurat som åpningsmatchen mot Brasil lørdag. Det norske forsvaret hang ikke sammen, og spanjolene skaffet seg det ene gjennombruddet etter det andre. Dermed virket oppgaven like vrien som i første kamp for Kari Aalvik Grimsbø, som fikk fornyet tillit som førstevalg.

Thorir Hergeirsson kommuniserer med spillerne underveis i kampen mot Spania. Foto: MARTIN SLOTTEMO LYNGSTAD

Det var gått syv minutter før trønderjenta fikk sin første redning. Da ledet Spania 4-3.Spania på sin side hadde stor lykke med å bytte ut sin faste målvakt Silvia Navarro med nokså umeritterte Darly Zoqbi. Hun reddet over halvparten av de norske skuddene i første omgang.

Problemer fra kant

Særlig hadde de norske kantspillerne problemer med å overliste Zoqbi. Amanda Kurtovic prøvde tre ganger og bommet på alle, mens Linn-Kristin Riegelhuth-Koren, Camilla Herrem og Sanna Solberg mislyktes hver sin gang. Heller ikke Stine Bredal Oftedal kunne si seg fornøyd med ett mål på tre skudd og to tekniske feil.

Også den vanligvis sikre avslutteren Heidi Løke hadde problemer mot den spanske keeperen og bommet på tre hundreprosentsjanser.

For Veronica «Vikki» Kristiansen, som bommet mest i første kamp, hjalp det på selvtilliten å sette to av tre.

Vi ba håndballjentene vurdere konkurrentene. Advarer mot afrikansk lag.

Bedring med Malm Frafjord

Thorir Hergeirsson valgte å starte med akkurat samme mannskap som i åpningskampen. Mari Molid og Kristiansen fikk oppgaven med å tette midtforsvaret, men så ble Molid byttet ut med Marit Malm Frafjord, som egentlig hadde gitt seg på landslaget, men meldte seg til tjeneste igjen.

Strekspiller Heidi Løke i en av mange brytekamper under kampen mot Spania. Foto: MARTIN SLOTTEMO LYNGSTAD

Det ble nok litt mer fighting spirit med Frafjord. Grimsbø fikk lettere arbeidsvilkår når ikke alle avslutningene kom på gjennombrudd eller fra seks meter.Norge snudde Spania ledelse til 10-8 i egen favør, mens det sto 11-10 til pause.

ENORME BONUSFORSKJELLER: Så mye tjener håndballjentene på OL-gull.

Spansk keepersvikt

Norge fikk en god start på annen omgang da Katrine Lunde kom inn og reddet et straffekast, men til gjengjeld falt forsvarsspillet ned i nivå igjen. Da fikk Grimsbø igjen trøbbel, og det tok 16 minutter før hun kom opp i to redninger i omgangen.

Slik sett hjalp det godt for Norge at Zoqbi lignet en legokloss etter pause. De norske jentene tok seg litt bedre tid, og det er noe som heter å skyte keeperen god. Det lot våre jenter være.

Med en spansk keeper som slapp inn alt – og en trener som ikke byttet henne før det var for sent – ble det etter hvert lett match for Norge. Ti minutter før slutt ledet Norge 23-18, og resten gikk inn på cruisekontroll.

Sensasjonslaget venter

Norge fortsetter OL med kamp mot Angola klokken 21.40 norsk tid onsdag. Afrikamesterne startet sensasjonelt da de slo Romania 23-19 i åpningskampen –

I RIO: Arne Hole og Martin Slottemo Lyngstad (foto).

det i en match hvor den store, men spretne keeperen Teresa Almeida ble den store helten. Hun reddet 34 prosent av skuddene – og flere av dem fra hun som kanskje skyter hardest i verden, Cristina Neagu.

Norge har i de siste fem mesterskapskampene ikke hatt noe problem med å beseire Afrikas beste lag og har aldri vunnet med mindre enn fem mål.