Etter de vonde sesongene da TV 2 hadde enerett på alt som var av fotball, skulle lørdagen bli en festdag for NRK: Arne Scheie på direkten fra Stabæks nye stadion, hele kvelden fra 19.45 til 22.00, bare avbrutt av lottotrekningen fra Hamar.

Delte oppfatninger

Men utakk er verdens lønn. Fra alle landsdeler kom sinte telefoner til kringkastingens seertelefon i Mo i Rana.

Telefonene kom også til Aftenposten, og på internettet haglet ukvemsordene.

– Ja, det var mange reaksjoner, betydelig over det vanlige , bekrefter kommunikasjonssjef Sigurd Sandvin i NRK.

Les også:

I morgen kommer tallene som viser hvor stor seeroppslutningen egentlig var.

– Den var helt sikkert betydelig lavere enn hva den er på en lørdag med tradisjonelle underholdningssendinger. Men det har vi hele tiden vært forberedt på, sier Sandvin.

Spesiell hendelse

For noe måtte ut da Scheie ble satt inn. Exit Knut Borge og hans 20 spørsmål. Exit Dan Børge Akerø og Den store klassefesten. Det var som om hele familierytmen i sofakrokene ble utfordret.

– Vi valgte å overføre serieåpningen. Det var jo en spesiell hendelse. Men vi skal være ydmyke. Vi vet godt at folk har svært delte oppfatninger når det gjelder fotball, sier Arne Helsingen, TV-sjef i NRK.

– Ble dere overivrige etter TV 2-monopolets fall?

– Vi er glade for å ha fått fotballen tilbake, sier Helsingen.

For de genuine sportshaterne var helgen ekstra tung å bære, idet den rekordtidlige sesongåpningen for fotballen kolliderte med store doser vintersport. «Sportslørdag» gikk sammenhengende på NRK1 fra 10.01 til barne-TV 18.00. Og de som ikke ville se «Med hjartet på rette staden» etter fotballkampen på Fornebu, fikk resten av kvelden skøyteløp fra Vancouver, skiskyting for kvinner og rally fra Kypros hvis de svitsjet over til NRK 2. Kommende lørdag er det vanlig lørdagsunderholdning i beste sendetid, med Akerø og alt som hører til, mens fotballen går på skjermen klokken 1600. Men i hele den lyse årstiden, fra begynnelsen av mai til godt ut i august, når klassefestenes tid er over, er det meningen å kjøre eliteseriefotball i «prime time» på nytt.

– Er dere forpliktet til å sende fotball alle lørdagskvelder, hvis seertallene blir lave?

– Nei, det er vi ikke, sier kommunikasjonssjef Sandvin.