KRISTIANSAND: Kristiansand kommune, UiA, Visit Sørlandet og Kvadraturforeningen er blant de som nå stikker hodene sammen for å realisere planene om "Trådløse Kristiansand".

De er inspirert av "Trådløse Trondheim", et samarbeidsprosjekt som har tilbudt trådløs tilgang til internett i Trondheim sentrum siden 2007. Da Dag Vige (V) og Sissel Andersen (Frp) tok opp saken i en interpellasjon i Kristiansand bystyre i sommer, var politikernes mål at dette nettverket skal være gratis tilgjengelig for alle byens innbyggere.

PÅDRIVER: Dag Vige (V). Foto: Reidar Kollstad

— Det ville vært en fin gave å gi, som mange vil sette stor pris på, sier Dag Vige .

Mulig betaling

Om nettverket blir gratis, er imidlertid ikke sikkert.

IT-SJEF: Arild Sandnes, Kristiansand kommune. Foto: CHRISTIAN STAVIK

— Vi må avklare det konkurransemessige her. Jeg tror ikke kommunen skal gå inn i markedet og bruke penger på å gi bort noe som andre aktører lever av å selge. Det kan hende det blir en rimelig betalingsløsning, sier Arild Sandnes , it-direktør i Kristiansand kommune.Kommuneledelsen besvarte interpellasjonen positivt, og søker nå dialog med fylkeskommunen, UiA og næringslivet i Kristiansand for å bidra til å realisere planene.

Utnytter kapasitet

I praksis er hele sentrum allerede dekket av trådløse nettverk eid av ulike arbeidsplasser, privatpersoner, kafeer og hoteller. Universitetscampus er også dekket av et nettverk.

— Hvis vi får til et samarbeid og en felles påloggingstjeneste, kan vi oppnå dette uten å investere mye i ny infrastruktur. Nå vil vi komme i dialog med de aktuelle samarbeidspartnere for å se hva som er mulig, sier Sandnes.

— Kan du si noe om tidsplan og hva slags dekningsområde dere ser for dere?

— Ikke ennå. Det vil vi vite mer om snart. Men vi ser jo at "Trådløse Trondheim" har gradvis utvidet sitt dekningsområde. Man behøver ikke ta alt med én gang.

Viktig for reiseliv

Heidi Sørvig i Visit Sørlandet og Harald Andersen i Kvadraturforeningen er to av pådriverne for prosjektet.

PÅDRIVER: Heidi Sørvig, Visit Sørlandet. Foto: Torstein Øen

— Vi vil ha opp "snakkisen" om Kristiansand i sosiale medier. Det å tilby et lett tilgjengelig trådløst internett til turistene er det viktigste enkeltstående virkemiddelet. Det gjør det lettere å dele ferieminner fra byen vår. Husk at 76 prosent av alle Facebook-brukere deler feriebilder på nett, sier Heidi Sørvig . - Er det viktig om nettet er gratis eller krever litt betaling?

— Jeg tror en gratistjeneste som fungerer sømløst vil bli sett på som veldig positivt. Men vi vil gå inn i en diskusjon rundt dette, og lære blant annet av erfaringene i Trondheim, sier hun.

Test på Torvet

For universitetet er hensikten med det hele å gjøre Kristiansand mer attraktiv som studentby.

— Vi har satt av litt penger for å bidra i et prosjekt for å realisere dette, forhåpentligvis i løpet av neste år, sier Tord Tjeldnes, it-direktør på UiA.

Det som trengs nå, er å bli enige om en forretningsmodell eller organisasjonen rundt planene.

Allerede i løpet av et par uker vil UiA sette opp et par baser i nærheten av Torvet for å gjøre en test med å utvide universitets-nettverket Eduroam i byen.

— Det pågår også et testprosjekt på 19 norske flyplasser, der Eduroam er tilgjengelig allerede. Vi er i ferd med å få gode erfaringer med dette, sier han.

27.000 brukere i måneden

"Trådløse Trondheim" heter samarbeidsprosjektet som siden 2006 har tilbudt trådløst internett på NTNU og i Trondheim sentrum. De har i dag 27.000 unike brukere hver måned.

— Vår modell er med pålogging, og man kjøper tilgang. De fleste brukerne våre er gjennom noen store arbeidsplasser, som Polaris Media, kommunen og NTNU, som gir både ansatte og studenter tilgang. Men om lag ti prosent av brukerne kjøper tilgang privat gjennom vår løsning, sier Thomas Jelle, daglig leder i "Trådløse Trondheim".

De har utviklet en modell der man kan betale per sms eller via Paypal for tilgang i enten 3 timer, 24 timer eller én måned. De lover dekning på 2048 kbit/s for månedsabonnentene sine.

Støttespillere i prosjektet har vært blant annet NTNU, Trondheim kommune, Sør-Trøndelag fylkeskommune, Sparebank 1 Midt-Norge og Polars Media.

Grimstad også

UiA har gått i dialog med Grimstad kommune også, og har møtt en positiv holdning også der.

— Dette pågår parallelt. Det kan være aktuelt å utvide og bidra til et trådløst nett i Grimstad sentrum også, i tillegg til Kristiansand og begge våre campuser, sier Tord Tjeldnes, UiAs it-direktør.