OSLO: Blattmann mistet selv sin sønn på Utøya 22. juli, og satt i dag i tingretten og hørte Anders Behring Breiviks forklaring om hva han hadde av planer om på Utøya.

De detaljerte beskrivelsene av volds— og drapshandlingene på øya vekket sterke følelser hos de etterlatte, pårørende og fornærmede.

- Dette ville dere kringkaste

Lederen av støttegruppen var engasjert i pausen etter Breiviks forklaring.

- Og dette ville dere kringkaste. Dette ønsket dere at folk skulle få se, sa Blattmann direkte henvendt til journalistene rundt ham.

Sterk opplevelse

For alle de pårørende, etterlatte og overlevende var Breiviks forklaring en voldsom sterk opplevelse.

Aktor Svein Holden brukte deler av utspørringen etter lunsj torsdag til å få Breivik til å forklare nærmere om hva som var årsaken til at han valgte å gjennomføre et angrep på Utøya den 22.juli, etter at han tidligere på dagen nevnte at han opprinnelig hadde planer om en en rekke andre mål.

— Det var de mest attraktive målet i den tidsperioden jeg ville gjennomføre aksjonen, sa terroristen.

Breivik sa også at han ønsket å ta livet av alle på Utøya, blant annet ved å bruke vannet som et masseødeleggelsesvåpen.

- Kynisk planlegging

John Hestnes, leder for Støttegruppen for de etterlatte og overlevende fra Regjeringskvartalet sier det er tøft å høre Breiviks forklaring.

- Det er som forventet, men det er tøft, særlig å høre den kyniske planleggingen som han begynte med i 2006, da han var på rekognosering, sier Hestnes til Aftenposten.no.

- Det er forventet at han vil komme nærmere inn på hva han gjorde?

— Vi gruer oss til det, men det er viktig at det kommer frem. For å lære og høre hvordan han har planlagt hver eneste detalj.

— Det har vært tøft så langt. Første dag var den verste, da vi fikk se filmen av hendelsen. Det er viktig at han får taletid så dommeren kan lære hva han har gjort.