Med den siste tids utvikling, vil vi gå tomme for kakaobønner 2. oktober 2020. Det slo eksperter fra de store sjokoladeprodusentene fast da de møttes på en internasjonal konferanse i London i forrige uke.

Norske sjokoladeprodusenter ser ikke like dystert på det. De ser likevel at bransjen er bekymret og tror prisene på sjokolade vil gå opp i fremtiden.

Det er den britiske avisen Daily Star som skrev om problemstillingen først. Senere har medier i både Sverige og Danmark skrevet om problemstillingen.

Resultatet kan bli at sjokoladen vi elsker i dag ikke vil være den samme i fremtiden. Den vil bli søtere og inneholde mer nøtter, frukt og kjeks, spår eksperter. Også vil den bli dyrere.

På konferansen avslørte ekspertene at det rett og slett ikke er nok kakaoplantasjer i verden for å dekke etterspørselen av sjokolade.

Kapper ned kakaoplanter

Hovedårsaken til den alvorlige situasjonen for kakaoproduksjonen, er at inntjeningen til de som driver plantasjene er for lav. Kakaoplantene kappes derfor ned til fordel for gummitrær, som gir en mye bedre avkastning.

Planter du en kakaoplante, tar det fire år før du får en avling. Når tid er penger har ikke plantasjeeierne råd til å vente.

Samtidig som plantasjene legges ned, har indere og kinesere lagt sin elsk på sjokoladen. Når de folkerike regionene får smaken på noe godt, stiger forbruket til himmels.

— Vi kommer til å få høyere priser på sjokolade. Samtidig vil vi se at sjokoladeplatene blir mindre, og de vil inneholde mer kjeks, frukt, nøtter og rosiner. Det er billigere ingredienser, sa sjokoladesmaker og ekspert Angus Kennedy på konferansen.

Den svenske avisen Expressenhar vært i kontakt med Kennedy og han presierer at advarselen gjelder kun om det ikke gjøres noe.

– Dette gjelder bare om ingenting gjøres. Men bransjen utvikles og i takt med etterspørselen kommer prisen til å stige og da vil det bli mer lønnsomt å dyrke kakao, sier han.

Kennedy beskrives av britiske medier som virkelighetens Willy Wonka. I alt har han smakt på rundt 30.000 konfektbiter i løpet av sitt yrkesaktive liv, men måtte i fjor slutte som sjokoladesmaker av helsemessige årsaker, ifølge Wikipedia.

Bærekraftig norsk sjokolade

I Norge beroliger både Freia og Nidar sine forbrukere. Vel kan sjokoladen bli dyrere, men begge aktørene har gjort det de kan for å sikre sine sjokoladeelskere sin favoritt fremover.

— Slapp helt av, det er ingen grunn til bekymring, sier kommunikasjonssjef Celin Huseby i Mondelez Norge, selskapet som eier Freia.

Hun legger til at Freia sjokolade kommer til å finnes på markedet i lang tid fremover.De har i lengre tid jobbet med utviklingen av en langsiktig og bærekraftig kakao-tilgang.

— Når man er en stor aktør med et større behov for en spesiell råvare er det vårt ansvar og også forsikre oss om at vi ikke bare bruker råvaren, men også bidrar til at selve råvaren har mulighet til å gjendyrkes over lengre tid, sier Huseby.

Dette innebærer å hjelpe kakaobønder til å forbedre sine avlinger og produktivitet, slik at de på den måten kan øke sine inntekter.

Huseby mener det er forståelig om eventuelle aktører blir bekymret for kakao-tilgang, særlig om de pr. i dag ikke tenker på bærekraftig råvaretilgang.

Bekymring i bransjen

— Det er en viss bekymring i bransjen for den langsiktige tilgangen på kakao. Nidar har derfor valgt å bruke sertifisert kakao i all sjokolade vi lager, sier kommunikasjonsdirektør Robert Rønning i Orkla Confectionary and Snacks, selskapet som eier Nidar.

Det vil bidra tilat kakaobøndene får jordbruksfaglig opplæring og dermed vil være i stand til åøke mengden og kvaliteten på kakaoen de dyrker.

Det vil igjen bidra til økteinntekter for bøndene og at det blir mer attraktivt å være kakaodyrker. I denfireårige opplæringen bonden deltar i fokuseres det også på bærekraftigjordbruk og nyplanting.

Dyrere sjokolade

Ikke minst er dette med på å sikre både miljø og kvalitet.

— Jeg synes ikke vi skal overdrive dette. Men at prisene i fremtiden kan bli høyere, kan vi ikke utelukke, sier Rønning.

Kakao-prisene er i dag høye og har vært det over et par år, og nå spås de enda høyere.

Freia ønsker ikke å kommentere muligheten for at prisen på sjokolade øker.

Både Freia og Nidar har de siste årene lansert en rekke sjokolader som inneholder mer kjeks og nøtter.