SEKSUALITET: Burlesque-timen på Spicheren er en sexy dansetime der det fokuseres på femininitet og sensualitet. Stine Lindberg (21), Malin Dale Knutsen (23), Borghild Brekke (20) og Kristina Røsberg (24) er storfornøyd med timen. SEKSUALITET: Burlesque-timen på Spicheren er en sexy dansetime der det fokuseres på femininitet og sensualitet. Stine Lindberg (21), Malin Dale Knutsen (23), Borghild Brekke (20) og Kristina Røsberg (24) er storfornøyd med timen. Foto: Kristin Ellefsen

Sensuell trening på Spicheren

Sexy, utfordrende og forførende. Nå danses det Burlesque på Spicheren.

KRISTIANSAND: – Er dere klare for å drive med heit, sexy og flørtende dans?

Instruktør Lise Berntsen får raskt opp stemninga i salen på Spicheren treningssenter i Kristiansand. Musikken fyres opp, og Rihanna's velkjente sang "S&M" strømmer ut i rommet.

– Slipp dere løs, og ikke vær så pripne, oppfordrer hun til de nærmere 50 jentene og den ene gutten som har møtt opp.

Sensuell dans

Dansestilen burlesk, eller burlesque om du vil, har eksistert siden midten av 1800-tallet. Den kan beskrives som en striptease med mer fokus på "tease" enn på "strip".

I dag er Dita von Teese den mest kjente burleskdanseren, blant annet med en opptredenen hvor hun danser i et stort martiniglass. Også filmen Burlesque fra 2011, med Christina Aguilera og Cher i hovedrollene, har gjort dansestilen populær.

I motsetning til strippere er ikke burleskdansere helt nakne, og dekker til de mest private kroppsdelene. Og på timen på Spicheren er alle kledd i normale treningsklær, og fokuset ligger på dansen, ikke strippingen.

Populært og kontroversielt

– Sving sexy på rumpa nå. Se så deilig du er i speilet, roper Berntsen ut i salen.

Og hoftene svinges. Og ristes. Og daskes.

Spicheren har tilbudt Burlesque-timen siden september i fjor. Berntsen, som har jobbet som koreograf og instruktør i 14 år, så et marked for dansestilen i sørlandsbyen. Siden oppstart har det vært smekkfullt på nærmest hver eneste time, og Berntsen forteller at det i hovedsak er jenter mellom 18 og 50 år som deltar.– Burlesque er et veldig populært konsept, og en litt kontroversiell time. Det er fokus på sexy dans, og å slippe seg fri med ulike bevegelser, sier hun.

Skryter av instruktøren

Malin Dale Knutsen (23), Stine Lindberg Fjelstad (21) og Borghild Brekke (20) har svettet seg gjennom nok en time. De innrømmer raskt at de er bitt av basillen, og anbefaler det gjerne til de som er litt nysgjerrige på treningsformen, men som ikke helt tør.

– Den første timen er nok litt flau for alle, men det går seg fort til, sier Knutsen.

– Og det er virkelig ikke så skummelt som det høres ut. Det hjelper at Lise er full av humor når hun holder på. Hun gjør det lett for oss å tørre å slå oss løs, og det er viktig i denne type dans, legger Brekke til.

– Et bra alternativ

Mange typer trening, inkludert den populære styrketreningen, krever at man har god og riktig teknikk når man trener. Brekke synes derfor det er bra at man ikke trenger å terpe teknikk for å danse burlesk.

– Jeg liker at det ikke er stort fokus på at alt skal være så teknisk riktig. Man kan gjøre litt feil og likevel få trent godt, sier hun.

Og det er tydelig at jentene har fått kjørt seg etter timen.

– Man kjenner at kroppen gir seg før hodet og man blir skikkelig sliten. Det føles veldig bra nå etterpå, sier Fjelstad.

Det er ingen tvil om at Burlesque-timen er en godt likt økt. Og Knutsen tror hun vet hvorfor.

– Jeg tror denne type dans er noe alle ønsker at de tør å gjøre når de danser på byen.