TJÆRE: Jan Ivar Jensen trodde det var sprut fra en lastebil foran som traff lykt, panser, vindu og tak da han skulle ut av Oddernestunnelen. Bilpleiefirmaet Carshine har i løpet av tjue timer behandlet Foto: Erling Slyngstad Hægeland
TJÆRA: Slik ser den ut, tjæra som lakk fra arbeidet som pågikk på veien over tunnelen. Foto: Erling Slyngstad Hægeland

KRISTIANSAND: – Telefonen ringer i ett sett. I går jobbet 10–12 mann overtid til sent på kvelden for å få fjernet tjæra fra bilene, sier Bernhard Roland, daglig leder i Carshine.

Det var ved 14.30-tiden torsdag at det lekket tjære fra takarbeid på E 18 i Oddernestunnelen. Både Vegtrafikksentralen og politiet fikk henvendelser fra bilister som hadde fått tjære på bilen. Statens vegvesen gikk raskt ut med beskjed til uheldige bilister om å få fjernet tjæra hos bilpleiefirmaet i Sørlandsparken. Regningen skulle vegvesenet ta seg av.

– Så langt har vi fjernet tjære fra 50–60 biler etter lekkasjen i Oddernestunnelen. Flere har booket time i dag og neste uke også, forteller han.

Regningen

Hvor mye regningen kommer på ønsker ikke Roland å spekulere i. – Arbeidet tar to mann mellom tre kvarter og en time per bil, og i går ble vi stående lenge på overtid. Kjemikaliene som brukes kan vi dessuten ikke bruke om igjen. Dette kommer til å koste, sier han.

– Men bilistene har vært veldig fornøyde med at veivesenet var så raske med instrukser om hvordan de skulle ordne opp, legger Roland til.

Lekket fra taket

Den første meldingen om tjære på bilen kom klokka 14.22. Tunnelen skal ha vært åpen i cirka 15 minutter mens tjæra lekket ned på bilene. Deretter stengte Vegtrafikksentralen ett felt i tunnelen, og stoppet arbeidet i taket.

Tunneltaket består av flere store betongelementer. Mellom disse er det fuger som fungerer som ventilasjon. Det var i en av disse den tjæreliknende fugemassen rant gjennom.

TJÆRA: Slik ser den ut, tjæra som lakk fra arbeidet som pågikk på veien over tunnelen. Foto: Erling Slyngstad Hægeland

– Det var en fugereparasjon i taket på Oddernestunnelen i går. En av fugene i tunnelen var ikke tett, så det rant vann inn gjennom åpningen. Under arbeidet med å tette den falt noe av fugemassen ned i tunnelen, sier avdelingsdirektør Johan Mjaaland i Statens vegvesen region sør.

Stenger tunnelen

Det var entreprenøren CC4 som utførte arbeidet på vegne av Statens vegvesen. Mjaaland sier at regningen for rensingsarbeidet kan bli en forsikringssak.

– Når arbeidet skal fullføres vil det bli gjort på nattestid med stengt tunnel. Da er vi på den sikre siden, sier Mjaaland.

Stein Erik Setekleiv, ansvarlig for brovedlikehold i CC4, ønsker ikke å kommentere hendelsen. Han henviser til Statens vegvesen, som har bestilt arbeidet.

Ikke politisak

Politiet sendte en patrulje til Oddernestunnelen etter at de ble varslet, men har ikke opprettet sak på forholdet.

– Dette er nok en ren forsikringssak, sier operasjonsleder Per Kristian Klausen i Agder politidistrikt til Fædrelandsvennen.