KRISTIANSAND: — Det er jo en milepæl å ha fått til en avtale med et ledende bilselskap. Det er veldig spennende å ha fått denne avtalen på plass, sier Ulf Hafseld, formann i Hynor.

Hafseld leder arbeidet med å etablere en hydrogenvei fra Stavanger til Oslo (Hynor). Her skal man i løpet av 2009 kunne kjøre med utslippsfrie biler. Dette innebærer at det også må etableres en hydrogenstasjon i Kristiansand. I dag er det stasjoner i Stavanger og Grenland, men flere står for tur.

Drivstoff for fremtiden

Avtalen med Mazda ble offentliggjort i forrige uke, Hafseld drar til Japan i november for signering.

— Jeg synes det er svært viktig å få med en av de ledende billeverandørene i verden. De mener at hydrogen blir ett av de viktigste drivstoffene i fremtiden, poengterer Hafseld, som til daglig jobber i StatoilHydro.

Mazda bidrar med 30 biler av typen RX-8. Disse skal fra slutten av neste år rulle på hydrogenveien i Norge. I et tilsvarende prosjekt i Japan bidrar produsenten til sammenlikning med 8 biler.

Størst i Europa

— Med Mazda på laget kan Hynor bli det største hydrogenforsøket i Europa. Vi kan slå Berlin som leder med 3 biler nå, konstaterer Hafseld fornøyd.

Bilene går på hydrogen, der motoren er en ombygd forbrenningsmotor som i vanlige biler. Det er ikke snakk om brenselcelleteknologi foreløpig. Utslippsresultatet er uansett det samme. Ut av eksosrøret kommer det nesten bare rent vann.

— Vi vil gjerne ha brenselcellebiler, men det er foreløpig for kostbart. Det er mye viktigere å få opp en infrastruktur som gjør oss berede i stand til å ta i bruk brenselceller på et senere stadium. Dette er en fin mellomløsning. Så får vi heller godta at det blir noe NOx-utslipp, mener Hafseld.

Til Kristiansand og Lyngdal

Avtalen med Mazda åpner opp for at bedrifter og institusjoner kan lease de miljøvennlige bilene. Det vil foreløpig være for dyrt for privatfolk, ifølge Hafseld.

I september ble det klart at Lyngdal og Kristiansand, samt Vest-Agder Fylkeskommune skal kjøpe hydrogenbiler fra 2009. — Vi ønsker å markere Vest-Agder som et fremtidsrettet og miljøvennlig fylke. Derfor engasjerer vi oss tungt i arbeidet med å spre viten om hydrogen som drivstoff på kjøretøy, sa fylkesordfører Thore Westermoen til Fædrelandsvennen i september..