– Jeg er skuffet, rystet og svært lei meg over det som har skjedd i Berlin, sa statsministeren på en pressekonferanse i Berlin tirsdag.

Hun fordømte angrepet og sa det er en veldig vanskelig dag for Tyskland.

– Hele landet er i dyp sorg, sa statsministeren videre i sin første tale etter angrepet mot julemarkedet i Berlin mandag kveld.

Forkastelig

12 personer ble drept og ytterligere 48 personer ble såret etter at en lastebil kjørte inn i en folkemengde på Breitscheidplatz vest i Berlin mandag kveld.

Merkel sa det er spesielt forkastelig dersom det bekreftes at angrepet ble begått av et menneske som har bedt om beskyttelse i Tyskland.

– Dette er spesielt usmakelig for de mange tyskerne som daglig er engasjert i å hjelpe flyktninger, og til de mange som faktisk trenger vår beskyttelse. Det er også usmakelig mot integreringsarbeidet i vårt land, sa hun.

Straffes hardt

Den mistenkte gjerningsmannen bak angrepet er identifisert som 23-årige Naved B.

Flere medier skriver at han enten er pakistansk eller afghansk asylsøker, som ankom Tyskland i løpet av det siste året.

Merkel lover at forbrytelsen skal straffes etter landets strengeste lover, men ber samtidig det tyske folk om å ikke leve i frykt.

– Vi ønsker ikke å la oss lamme av frykten for det onde. Selv om det er vanskelig på dette tidspunktet, må vi finne styrke til å leve slik vi ønsker å leve i Tyskland: I et åpent, demokratisk og fritt samfunn, sa hun.

Sikkerhetsutvalget møtes

Foreløpig er ingenting annet bekreftet enn at en mistenkt gjerningsmann er pågrepet, og at han avhøres av tysk politi.

Merkel avsluttet pressekonferansen med å fortelle at det skal være et møte i forbundsregjeringens sikkerhetsutvalg i Tyskland senere tirsdag, der situasjonen i Berlin skal vurderes.

Hun skal også besøke åstedet i byen sammen med borgermesteren i Berlin og innenriksministeren- (©NTB)