Julesanger og bønner strømmet ut av høyttalere på både arabisk og andre språk, mens patriarken av Jerusalem, Fouad al-Twal, velsignet pilegrimene.

— Vi ber barnet fra Betlehem om å gi oss freden vi trenger, fred i alle land i Midtøsten. Vi ber om fred i Det hellige land, sa Twal.

Fullt i herbergene

Over 50.000 besøkende fra hele verden ventes i disse dager til Betlehem for å feire den store julehøytiden. Og det førte til at det allerede tidlig på dagen julaften var fullt på alle hoteller og herberger i og rundt Betlehem.

— Hotellene er fulle. Vi har ingen ledige rom, selv om antall hotellrom har blitt doblet de siste tre årene, sier den palestinske turistministeren Khulud Taibes.

Hun forteller at temaet for årets julehøytid i Betlehem er «Palestina feirer håpet», til tross for at fredsprosessen i Midtøsten har sporet av, og til tross for at lite tyder på at fredsforhandlingene mellom palestinerne og israelerne blir gjenopptatt i overskuelig framtid.

Muslimer feiret

I hovedtorget i Betlehem er et stort juletre med glitrende pynt og blinkende lys satt opp. I folkemylderet på plassen på julaften sto folk utkledd i nissekostymer side om side med nonner og munker med mer alvorlige ansikter.

Rett ved plassen ligger Fødselskirken, der Maria ifølge juleevangeliet fødte Jesus i en stall.

Blant alle menneskene utenfor kirken var også flere muslimer. Menn, kvinner med hijab, og barn. Også de feiret Jesu fødsel. På arabisk heter Jesus «Isa», og han feires som en profet av muslimene. (©NTB)