Jordskjelvet utløste en ti meter høy tsunami ved havna i Sendai nord i Japan. TV-bilder viser store vannmasser og gjørme som oversvømmer gater og siger inn over landområder i flere nordlige kystbyer.

Flere mennesker er skadd i kystområder på Japans hovedøy Honshu og hovedstaden Tokyo, opplyser politiet.

Frykter flere bølger

Seks personer omkom da et velferdskontor kollapset i Minami Soma i Fukushima, melder nyhetsbyrået Kyodo. Samtidig er åtte personer savnet etter et jordskred i samme området.

Skjelvet utløste en fire meter høy tsunami i Kamaichi og en ti meter høy bølge i Sendai. Samtidig fryktes det at flere vil komme som følge av jordskjelvet som er målt til 8,9 og rammet Japan midt på dagen fredag.

– Skjelvet er svært voldsomt. En styrke på 8,9 er blant de aller kraftigste jordskjelv vi kan få, sier seniorforsker Tine B. Larsen ved det danske instituttet GEUS til nyhetsbyrået Ritzau.

Tak kollapset

Det japanske forsvarsdepartementet har sendt ut åtte fly for å undersøke skadene, og skjelvet har utløst enorme ødeleggelser. Det kommer stadig nye meldinger om ødeleggelser, skadde og omkomne.

Brannvesenet opplyser at flere personer ble skadd da taket kollapset under en eksamensavslutning for 600 studenter i Tokyo.

Jordskjelvet har også ført til omfattende strømbrudd, og et oljeraffineri i Ichihara utenfor Tokyo står i brann.

I tillegg er flyplassen Narita i Tokyo er stengt, flyavganger utsatt og passasjerer evakuert.

Panikk og frykt

I sentrum av Tokyo stormet folk i panikk ut av bygninger som svaiet kraftig da skjelvet rammet. Det ble observert røyk fra en bygning i havna, og lyntogene shinkansen stoppet automatisk. Passasjerer på en T-bane i Tokyo skrek og grep hverandres hender i frykt da jordskjelvet rammet. Ristingen var så kraftig at det var vanskelig å stå, forteller en reporter fra nyhetsbyrået Reuters.

Jordskjelvet ble først målt til 7,9, men ble senere oppgradert av det amerikanske måleinstituttet USGS.

Flere etterskjelv

Også ferierende nordmenn i Tokyo har fått føle jordskjelvet på kroppen. De kan fortelle om ødeleggelser og flere etterskjelv.

VG Nett har vært i kontakt med norske Michael Astar, som er på ferie i Tokyo med sin samboer.

– Alt i leiligheten er ødelagt. Det rister nå mens vi snakker. Det kommer hele tiden, sier Astar.

Alle naboene har forlatt sine leiligheter, og Astar forteller at minst én nabo er sendt til sykehus med skader.

Utenriksdepartementet har foreløpig ikke fått inn meldinger om skadde nordmenn etter jordskjelvet som utløste en tsunami i Japan fredag.

– Vi har vært i kontakt med den norske ambassaden i Tokyo. Foreløpig er det ikke meldt om at noen nordmenn er kommet til skade, får NTB opplyst av UDs pressevakt.

Tatt av vannmasser

Det ble også sendt ut tsunamivarsel for store deler av Stillehavet, deriblant Russland, Filippinene, Indonesia og Taiwan. Også i Sør-Amerika, på Hawaii og i Australia følges det nøye med på utviklingen.

Skjelvet hadde sitt episenter i havet 380 kilometer nordøst for Tokyo. Det har vært flere kraftige skjelv den siste uka, men ingen har medført skader.