KRISTIANSAND: 27-åringen var overført til alternativ soning ved en institusjon i Østfold da han rømte i slutten av februar. I mellomtiden har han pådratt seg flere straffbare forhold. Nå er han siktet for uaktsomt drap på politiførstebetjent Børge Ivarsen. Bilen han kjørte ranet han til seg i Drammen onsdag.

27-åringen har et langt og omfattende strafferegister. Han er straffedømt åtte ganger, og skulle også møte i retten neste måned.

Pågrepet og løslatt i Drammen

Ifølge VG var 27-åringen innblandet i nok en biljakt tidligere denne uken. Natt til mandag stjal han en bil i Oslo og ble forsøkt stoppet av politiet på veien mot Buskerud. Han ble til slutt pågrepet i Drammen sentrum og anmeldt for kjøring i påvirket tilstand.

Dagen etter ble 27-åringen løslatt av politiet, til tross for at han hadde rømt fra soning. Ifølge stasjonssjef Øyvind Aas ved Drammen politidistrikt var ikke 27-åringen etterlyst, slik Kriminalomsorgen plikter å gjøre ved rømninger.

— Han var ikke formelt etterlyst, ifølge våre registre. Det er lett å være etterpåklok og si at bildrapet kunne vært unngått dersom han hadde blitt varetektsfengslet. Men slik gikk det ikke. Han var ikke etterlyst, sier Aas til VG.

Knappe to døgn etter at han forlot Drammen politistasjon kjørte han på politimannen Børge Ivarsen, som omkom av skadene.

Direktør i Kriminalomsorgen region Øst, Ellinor Houm, bekrefter overfor VG at alle som rømmer skal etterlyses. Hun ønsker ikke å kommentere den konkrete saken.

Dømt flere ganger

27-åringen fra Arendal fikk sin første dom i 2004 for bedragerier. Da var han 22 år og hadde blitt pappa. Oppveksten har vært vond og vanskelig i fosterhjem og institusjoner. Han har vært utsatt for vold og overgrep.

Mønsteret i hans kriminelle bane er mangfoldig. I 2005 ble han for alltid fradømt retten til å kjøre bil. Det har han likevel fortsatt med, også i ruset tilstand. Seks ganger har han forårsaket trafikkulykker. Han er dømt for fem fartsovertredelser, 11 ganger straffedømt for kjøring uten førerkort, seks ganger straffedømt for ruspåvirket kjøring. Flere ganger har han stukket fra politiet og politikontroller.

Han har ranet til seg en bil også tidligere. Det skjedde i Arendal i fjor, etter at han hadde ranet til seg en båt fra en 14 år gammel gutt.

Han har opptrådt som torpedo, og er dømt for legemskrenkelser. 27-åringen er dømt for mange bilbrukstyverier, innbruddstyverier og narkotikabruk.

- Veldig lei seg

  • Han er veldig, veldig lei seg for det som har skjedd, sier forsvareren hans, advokat Thor Bache-Wiig.

Til forsvareren har 27-åringen sagt at han ikke merket at noen ble påkjørt.

— Han husker bare glimtvis kjøreturen natt til torsdag, sier advokaten.

Fredag klokka ni skal den siktede avhøres av politiet. Klokka 13 fremstilles han for fengsling i Aust-Agder tingrett i Arendal.

Den siktede ble senest dømt i Aust-Agder tingrett i september i fjor til fengsel i ett år og to måneder. Tre måneder ble gjort betinget. De var denne dommen han holdt på å sone da han rømte.