KRISTIANSAND: — Dersom denne dommen blir gjeldende rett, kan dette få svært alvorlige konsekvenser, ikke bare for festivalene, men for frivilligsektoren i hele Kultur- og Idretts-Norge, sier leder i Norsk Rockforbund, Line Endresen .

SKEPTISK: Line Endresen i Norsk Rockforbund mener dommen i Buli-saken setter en tvilsom presedens. Foto: Arkiv

Arild Buli er dømt for ikke å ha meldt inn til skattemyndighetene at det var vanskelig å gjøre forskuddstrekk i naturalytelser for de festivalfrivillige. Etter rettens mening er adgangstegn til de frivillige å regne som en naturalytelse tilsvarende full salgsverdi for et festivalpass til 2500 kroner stykket.

Kulturministeren

I en pressemelding i fjor sommer uttalte kulturminister Anniken Huitfeldt følgende:

«Regelverket er slik at verdien av for eksempel festivalpass og lignende som den frivillige mottar, i utgangspunktet er skattepliktig. Men det kan være forhold som tilsier at slike naturalytelser ikke skal verdsettes til full verdi. Dersom festivalpass for eksempel er nødvendig for at den frivillige skal kunne utføre sine oppgaver, må dette tas i betraktning.».

Kristiansand tingrett antyder imidlertid at de frivillige skulle hatt skattbar lønn i tillegg til adgangstegn med begrenset gyldighet. I dommen heter det:

" Retten legger imidlertid til grunn at slik adgang til festivalområde også ville kunne ha blitt organisert på annen måte for disse som mottok ukespass f.eks. gjennom tildeling av en annen form for adgangstegn og deretter slik at samme personer mottok avtalt lønn.

Slik retten ser det synes hensikten med ukespasset som godtgjørelse nettopp være å sikre frivillige til å gjøre nødvendig arbeid."

— Urimelig

Toffen Gunnufsen, som var festivalsjef på Quart fra 1992 til 2006, og som nå er bookingansvarlig på Hovefestivalen, er også tvilende til dommen:

— Det er ikke mye festivalfrivillige får med seg av konserter når de enten står i skjenkebua eller står med enden i været mens de plukker søppel. De har ikke noe gode bare ved å ha et slikt adgangstegn, så jeg synes det er urimelig at de skal måtte skatte av dette, sier Gunnufsen.

— Norsk Rockforbunds oppfatning er at kun deler av et festivalpass kan ansees for å være et gode, og verdien på godet må derfor nedjusteres. Dersom beløpet er under 1000 er det skattefritak på beløpet, sier Line Endresen i NRF.

Forbundet vil nå følge opp saken overfor kulturdepartementet.