— Jeger i tvil. Kan dette være noe godt da, spør Fredrik Hald der han kommerspaserende mot Skomakerdiket med en skeptisk mine.

Han har langt erfaring fra restaurantbransje, er BT-kokk ogjobber nå som produktutviklingssjef hos Lerøy Seafoods. Men han har aldri spistfrysetørret mat før han blir med ut i skogen for å teste den.

— Deter klart dette er enkelt for mange hvis du skal på tur i flere dager. Men ikkehvis du skal overnatte en natt vel?

Vant til turmat

Elisabeth Eide (37) har vært mye på tur på tur i sitt liv.Hun er turleder på flere sommerturer i regi av Turistforeningen. Hun har brukten del frysetørret mat på tur de siste årene. Hun synes stort sett det er godt,men har sine favoritter som hun har holdt seg til.

— Jegbruker ikke dette hvis jeg går fra hytte til hytte som er selvbetjent ogutstyrt med mat. Da lager jeg annen mat som finnes der. Men sover vi i telt erdette topp. Og noen ganger bruker jeg dette som lunsj. Det er rart hvor godtdet smaker med varm mat ute når man har gått langt, sier Eide.

Hun har prøvd å lage til en slik pakke hjemme også.

— Detsmaker ikke det samme hjemme, nei. Dette er mat som egner seg på tur!

Vannet varmer hun opp med en primus som går på gass,eventuelt tar hun med varmt vann på termos. Da fikses en av de testede pakkeneraskt og enkelt. På vinteren har hun noen ganger med seg varm suppe eller varmepølser i en termos.

— Erdet skikkelig kaldt er det ikke noe særlig å bruke tid på å tilberede matenute. Da er det best å vente til en har kommet inn i teltet eller hytten, for såå nyte en velfortjent middag, sier Eide.

La maten stå lenger

Dermed er det bare å hogge inn i posene. Både Real Turmat ogAdventure Food har markert på baksiden hvor høyt opp du skal fylle på medkokende vann. Det har ikke posene fra Mountain House.

— Ikkeakkurat lett å måle opp 2,9 dl på øyemål ute i naturen, kommenterer Hald.

Vi fyller kokende vann etter hvert som vi smaker. Ganskesnart skjønner vi at man må ha rikelig med væske i maten, gjerne mer ennangitt. Og at tørrmaten har godt av ganske mange ekstra minutter enn deminuttene som er angitt hvis kjøttet skal bli noenlunde mykt.

Kvaliteten på maten svinger voldsomt fra meget god til detsmakløse og kvalmende. De stor smakseksperimentene fungerer ikke så godt påturmat.

— Kroppentrenger ren, tydelige smaker på tur. Da skal vi ha mat for matens del, vi erikke så veldig interesserte i mange nye smaker, sier Hald.

Mett nok?

Kaloriinnholdet på pakkene varierer en sted mellom 500–700kilokalorier. Enkelte tester har lagt vekt på at det bør være på minst 600kilokalorier i en pakke for å mette skikkelig på tur.

— Jegklarer sjelden en hel pose. Men for en stor mann kan måltider på rundt 500kilokalorier bli lite, sier Eide.

Stort sett er rettene salte nok, bortsatt fra MountainHouse, som har brukt mye mindre salt i sine retter.

Hald spiser fornøyd på torskeretten fra Real.

— Tørrfisksnacks til denne retten ville vært perfekt. Å ha med ekstra smør, rømmeeller noe annet ferskt kan sette liv i retten, husk det!

Vi er alle ganske sultne når vi starter testen i skogen. Ogvi går ganske fornøyde hjem, bortsett fra noen skikkelig nedturer.

— Detteer mye bedre enn jeg hadde trodd. Denne typen mat har gått fra det meningsløsetil noe som gir en viss mening, sier kokk Fredrik Hald.