Engasjert: Christian Eikeland (Frp), leder av tjenesteutvalget, forventer at mobbetallene i Søgne-skolen går ned. - Vi må være åpne på at vi ikke har vært gode nok, sier han. Til venstre kommunalsjef for oppvekst, Liv Landaas. Foto: Janne Birgitte Prestvold
Lytter til jevnaldrende: Charlotte Søyland (Frp) foreslo at skolene burde bruke jevnaldrende elever som rollebilder mot mobbing. - De lytter mer til dem enn voksne, mener hun. Foto: Janne Birgitte Prestvold
- Bruk foreldrene: Anniken Gray (Ap), her i skolegården på Tangvall skole, mener skolene må bli flinkere til å lytte til foreldrene - og elevene. - De ser ting på fritiden som lærerne ikke får med seg. Foto: Janne Birgitte Prestvold

SØGNE: — Jeg velger å tro på og lytte til foreldre med barn som kommer hjem og har vondt i magen fordi de blir mobbet. Jeg forventer at kommunalsjefen tar tak, og at skolene tar de nødvendige grep. For mobbetallene skal ned, og det innen neste år, sa utvalgsleder Christian Eikeland (Frp) da mobbing sto på dagsorden hos politikerne i tjenesteutvalget i Søgne onsdag formiddag.

Eikeland dunket neven i bordet for å understreke sine poenger, og mente etterpå at debatten var den mest engasjerte i utvalgets historie noen gang.

— Vi må være åpne på at vi ikke har vært gode nok, og at vi må forbedre oss, fastslo Eikeland.

- Elever bankes opp

Sentralt i debatten sto Fædrelandsvennens saker om mobbing i Søgne-skolen, og handlingsplanen kommunen har laget for å stoppe ondet.

— Det er altfor mye snakk om planer og evalueringer, mente Grethe Jakobsen (H), og etterlyste handling:

— Hvordan har ungene det egentlig? Jeg vet om første-, andre- og tredjeklassinger som blir banket opp i friminuttene av eldre elever. Vi må ha handling nå, ikke evalueringer av planene annethvert år. Vi burde se på dem månedlig. Alle har ansvar for å beskytte barn mot mobbing. Når voksne mobbes på arbeidsplassen, settes et stort apparat i sving. Når barn mobbes, er det inn til samtale, ut igjen – og så fortsetter mobbingen, sa Jakobsen.

Krøllet sammen papir

Hun mente mye av problemet bunner i mangel på ressurser, og fikk støtte fra motsatt politisk hold:

— Det var som jeg skulle sagt det selv, kom det fra Per Kjær i SV.

— Dette er noe hver og en av oss kan ta med inn i budsjettbehandlingen til høsten, fremholdt han.

Charlotte Søyland (Frp) illustrerte hvordan det oppleves å bli mobbet ved å holde opp et papir som et bilde på et menneske – for så å krølle det sammen.

— Sånn er det å bli mobbet. Du kan glatte papiret ut igjen, men det vil alltid ha skrukker, arrene vil alltid sitte i et mobbeoffer, sa hun, og tok til orde for at skolene lot jevnaldrende elever være forbilder for de andre mot mobbing.

— Når voksne snakker om mobbing, går det gjerne inn et øre og ut et annet. Det er mye lettere å nå fram hvis de blir snakket til av noen på deres egen alder, mente hun.

- Bruk foreldrene

Kommunalsjefen: Liv Landaas, kommunalsjef for oppvekst i Søgne kommune Foto: Janne Birgitte Prestvold

Anniken Gray (Ap) mente foreldrene har en nøkkelrolle i å forebygge mobbing.— Bruk foreldrene. De ser ting på fritiden som lærerne ikke ser. Vi må ikke være naive og tro at mobbing ikke foregår selv om skolene har ulike opplegg gjennom sosiallærerne, understreket hun.

Gray etterlyste konkrete, forebyggende tiltak mot mobbing på den enkelte skole, og mente kommunens handlingsplan mot mobbing, som ble vedtatt på et rektormøte i sommer, var altfor generell. Liv Landaas , kommunalsjef for oppvekst, lovte å sørge for at den enkelte skoles tiltak ble lagt fram for politikerne i neste møte i tjenesteutvalget.

Rektor: Anne Beth Torkelsen, rektor ved Lunde skole Foto: Janne Birgitte Prestvold

Anne Beth Torkelsen, rektor ved Lunde skole, som fulgte møtet, ble oppildnet av politikernes engasjement.— Her vifter dere nesten med ressursene. Kan jeg gå tilbake til skolen og si det?

— Penger i seg selv stopper ikke mobbing, kom det da formanende fra utvalgsleder Christian Eikeland.