— Det må gjerne være frynser på toppen, buksen eller begge.

moteekspert og moteredaktør i KK og Henne, Silje Pedersen

H&M Foto: H&M

Som kvinner flest, kommer bikiniene i alle fasonger og størrelser. Vårens badetrender rommer flere forskjellige stiler, og beløpet på prislappen varierer. Når det gjelder de dyreste, følger en dårlig nyhet om litt. La oss først se på hvordan en tidsriktig bikini kan se ut:— Den største trenden nå er 70-tallet, også når det gjelder badetøy. Trekantbikinien med knyting på siden av buksen er veldig aktuell, i likhet med dyremønstre og farger som oransje og hvitt. Det må gjerne være frynser på toppen, buksen eller begge, sier moteekspert og moteredaktør i KK og Henne, Silje Pedersen.

Missya, MORTEN_JERCHAU Foto: Missya, MORTEN_JERCHAU

Nakne felt

H&M Foto: H&M

Årets badedrakter er blitt større enn i fjor, men nakne felt — såkalte cutouts - for eksempel på sidene, gjør dem mer sexy. Utringningene kan være dype og stroppene tynne, og du trenger ikke spare på blomstermønstrene og frynsene.Liker du ikke 70-tallet, kan du trygt gå for en mer sporty stil, med detaljer som glidelås på overdelen, metallisk stoff, todelte farger og andre sporty elementer.

— Og så har du 50-tallstrenden som vi aldri går lei. Den er fin for deg med former, med litt stor underdel og balconette-BH, sier Pedersen.

— Stringtrusen har ikke styrket sin posisjon i år heller?

— Nei. Vi nordmenn vil gjerne ha det litt sexy, men vi behøver ikke vise alt på én gang.

moteekspert og moteredaktør i KK og Henne, Silje Pedersen

Miks og match

Pedersen er tilhenger av å mikse og matche, og mener at du fint kan kombinere farger og

  • Riktig størrelse er avgjørende. Akkurat som med jeans, kan det kreve noen timer med prøving.

H&M Foto: H&M

mønstre fra forskjellige bikinier. Har du en fin bikinitruse, sparer du penger på bare å kjøpe ny overdel.

Men akkurat som når du kjøper BH, risikerer du å velge feil størrelse. Resultatet blir fort at bysten ser større eller mindre ut, eller ikke får støtten du trenger.

— Riktig størrelse er avgjørende. Akkurat som med jeans, kan det kreve noen timer med prøving å finne en som sitter perfekt. Ta en ekstra kikk i speilet og sjekk at hele bysten er inni cupen. Det er lettere å finne riktig BH med liten byste enn en stor. Men alle kan vinne mye på å gå i en undertøysbutikk og få hjelp. Gjør du det én gang, vet du størrelsen din, det er en investering du kan vinne på i lengden, lyder moteredaktørens råd.

Hun anbefaler å vurdere mørkeblått fremfor svart. Det er en farge som gjør samme jobben for å skape illusjonen om en smalere silhuett, uten å bli for hard mot blek, nordisk hud.

Netty Foto: Netty

Fremhev

Ellers er det mange knallfarger å finne for tiden, som rosa, turkis og fersken — i likhet med blomster og dyreprint virker de fremhevende, så ikke gå for dette hvis du ønsker å gå i ett med omgivelsene.

Lindex Foto: Lindex

Heldigvis fører mange undertøysforretninger også badetøy. Du vet, de butikkene der de ansatte kjenner BH-størrelsen din før du har tatt av deg genseren. Der du kan be om hjelp i prøverommet og få et kyndig, vurderende blikk mellom hake og navle — fulgt av en tydelig tilbakemelding.- Det er viktig å ha en bikini som ikke bare ser pen ut, men som også passer til din kropp, sier innehaver av Netty, Berit Torkildsen.

Også i bikiniverdenen er brystene inndelt i cuper. Ifølge Torkildsen får mange kunder en aha-opplevelse når de kommer og får hjelp til å finne rette bikinistørrelse.

Lindex Foto: Lindex

— Plutselig ser de så fine ut! Puppene skal sitte pent inni bikinien og ikke hoppe ut når en småbarnsmor løper etter barna, sier Torkildsen.

Kjøp stor nok cup

Hennes erfaring er at veldig mange har mer enn en B-cup, selv om de tror det er den de skal bruke. Hun sier at de fleste har litt byste, selv om den ikke er stor. I undertøysbutikken går de gjerne ned i antall centimeter rundt, og dermed opp i cup. I hennes verden betyr ikke D-cup at du er så voldsomt barmfager, for å si det sånn.

Lindex Foto: Lindex

De dyreste bikiniene på Netty er fra Michael Kors og koster 1500— 1600 kroner.

H&M Foto: H&M

— De er fine, men der er det merket du betaler for. Ellers selger vi mye av bikinier som går rett over bysten og trekantbikinier. Trekantene passer nok best for en yngre, nettere byste, selv om også disse gir støtte, sier Torkildsen, og rapporterer om kraftige knallfarger, korall, striper i blått og hvitt, sort og hvitt.

innehaver av Netty, Berit Torkildsen

Dyrt eller billig?

  • Du ser forskjellen mellom dyre og billige bikinier på kroppen.

H&M Foto: H&M

Eksperten anbefaler å prøve litt forskjellig før du bestemmer deg. Det er ikke alltid slik at den du tror er slankende, faktisk er det.— Mange vil ha veldig høye bukser, og det forundrer meg - selv om det er siste skrik. De velger det gjerne for å skjule seg, men høye bukser har ikke den effekten. Bukser med litt høye skjæringer får deg derimot ofte til å se finere og slankere ut enn du tror, sier Torkildsen, før hun kommer med en lite hyggelig saksopplysning:

Badetøy er utsatte plagg, uansett pris. De tåler dårlig sol, salt, klor og solkrem. Du ser forskjellen mellom dyre og billige bikinier på kroppen. Men uansett hvor god kvaliteten og passformen måtte være, er kostbare bikinier like sårbare som de rimelige. Kraftige farger og mønstre er alltid mer utsatt for falming.

Netty Foto: Netty

— Hvordan du behandler bikinien bestemmer om du har den i to sesonger eller ikke. De tåler ikke å bli rullet i sanden, det er den brutale sannhet. Skal du ta vare på bikinien, må du alltid skylle den, lenge, i rennende, kaldt vann etter bruk. Har du med deg et bytte på stranden, ikke legg den rett i en plastpose, men rull den inn i et håndkle først, sier Torkildsen.

Og så må du skylle den veldig godt før du legger den vekk for sesongen. Men det er lenge til ennå.