Action/western

Sør Korea 2009

Regi: Kim Jee-woon

Manus: Kim Jee-woon, Kim Min-suk

Musikk: Dalparan og Jang Yeong-gyu

Skuespillere: Jung Woo-sung, Lee Byung-hun, Song Kang-ho

Sensur: 15 år

Egnethet: Ungdom/voksen

Dette actiondramaet, signert Kim Jee-won, henter sin handling fra slutten av 1930-årene under den japanske okkupasjonen av Mandsjuria. Hovedfigurene er tre koreanere i landflyktighet: en dusørjeger (modellert med kraftige penselstrøk etter Clint Eastwoods figur i Sergio Leones westernfilmer), en ond leiemorder (en slags forsumpet utgave av Lee van Cleefs figur i de samme filmene) og en lystig/komisk lykkejeger (en kruttsterk blanding av Eli Wallach/Bud Spencer/Terence Hills figurer i italienske westernfilmer generelt). De er alle på jakt etter et skattekart.

Av det faktum utspinnes, utvirvles og utdrønnes det følgende ingredienser i Kim Jee-woons fresende, filmatiske stekepanne: Togran. Slåsskamper med revolvere, geværer, kniver, økser, klubber. Dynamitteksplosjoner. Forfølgelser til hest. Forfølgelser på motorsykler. Forræderi. Variasjoner av høk over høk – problematikken.

Denne koreanske western – vi våger den karakteristikken! – henter skamløst sin ild fra italieneren Sergio Leones westernfilmer, filmene som ga Clint Eastwood verdensberømmelse og skapte et ikon av hans figur i de filmene. Likevel står filmen støtt på egne bein og lyser av egen kraft. En ytterligere dveling ved dét: Situasjoner og handlingsstruktur er glassklart inspirert av Sergio Leones filmer, men rytmen i denne filmen er svært ofte totalt annerledes. Der Sergio Leone kunne være de tikkende, ventende pausers stilsikre mesterregissør, er Kim Jee-woon heseblesende. Filmen minner mer om kollisjoner og utforkjøringer i et rallycross, enn de truende, tause atmosfærer i Leones filmer. Dessuten trykkes det mest på figuren The Weird, den handlekraftige klovnen, enn på adapsjonene av Clint Eastwood og Lee Van Cleef.

Kort og enkelt: En barsk gøyhet, men det er avgjort en fordel å vite mye om Sergio Leones filmer, om spaghettiwesterns i det hele tatt, for virkelig å verdsette dette.