— Jeg fikk 7000 i bot, og ble veldig sjokkert, sier Marita Kusjtova.

Hun er ikke norsk statsborger, men har hatt permanent oppholdstillatelse i Norge i over seks år. På ferja hadde hun med seg oppholdskort, norsk førerkort og bankkort.

— Ut fra den informasjonen jeg fant på hjemmesidene til politiet, UDI og Color Line, visste jeg ikke at pass var påkrevd.

Nå etterlyser hun mer tilgjengelig informasjon om hva som kreves. Torsdag reiste hun med danskeferja igjen, og ble svært overrasket over at passet da ikke ble sjekket.

Uklart regelverk?

— Jeg hadde det med, men viste først fram førerkortet. Da fikk jeg passere uten noe problem. sier Kusjtova.

Leder for utlendingseksjonen i Agder politidistrikt, Jan Vidar Ødegaard. Foto: EVA MYKLEBUST

Den midlertidige grensekontrollen ble innført 26. november og gjelder personkontroller på alle ferjeankomster fra Danmark, Sverige og Tyskland. Kontrollen ble denne uka forlenget inntil 15. januar 2016.Alle som får oppholdstillatelse i Norge, men som ikke er EU/EØS-borgere, mottar et oppholdskort. På reise må man ha pass i tillegg til dette kortet.

— Hver enkelt som ønsker å reise til Norge har plikt til å sette seg inn i de lover og regler som gjelder for innreise til Norge. Tredjelandsborgere som har opphold i Norge, må ha oppholdskort og pass som gyldig reisebevis, sier Jan Vidar Ødegaard, seksjonssjef for utlendingsenheten i Agder politidistrikt.

Han kan forstå at det i dette tilfellet kan være vanskelig å få finne fram til den riktige informasjonen.

Har man vanskeligheter med å forstå regelverket, oppfordrer vi folk til å ta kontakt med politiet, slik at vi kan hjelpe.

— Det er en påminnelse hvor viktig det er å sette seg inn i regelverket. Har man vanskeligheter med å forstå regelverket, oppfordrer vi folk til å ta kontakt med politiet, slik at vi kan hjelpe, sier Ødegaard.

21 forelegg

Hvorfor får man av og til likevel slippe gjennom uten å vise pass:

— Nordiske borgere har ikke plikt til å ha med gyldig reisedokument, men må kunne dokumentere sin identitet. Andre borgere har plikt til å ha med gyldig reisedokument. Dersom det er slik at en person som har plikt til å ha med gyldig reisedokument, likevel slipper igjennom grensekontroll med annen legitimasjon kan det skyldes at hun/han har utgitt seg for å være norsk, eller at kompetansen til den som har utført kontrollen ikke har vært på samme nivå som de som arbeider med utlendingsfeltet til daglig. På grunn av ressursknapphet må vi også benytte tjenestemenn som ikke arbeider med utlendingsfeltet til daglig.

Informasjonen om grensekontrollen, er kommunisert til politidistriktene og Norges rederiforbund sentralt fra politidirektoratet. Regelverket omkring grensekontroll er hjemlet i utlendingsloven, og er derfor likt over hele landet.

Torsdag reiste Marita Kusjtova med danskeferja igjen, og ble svært overrasket over at passet da ikke ble sjekket. Foto: Kjartan Bjelland

Dyr bot— Det bør ringe en varselklokke når det informeres om økt grensekontroll. Spesielt dersom man ikke er norsk statsborger, må man forsikre seg om at man har gyldige reisedokumenter for inn- og utreise til landet.

Straffebestemmelsene er hjemlet i Utlendingsloven. Man risikerer bot eller fengsel i seks måneder dersom man reiser uten gyldig reisedokument.

— Det er dette nivået som har vært på alle overtredelsene hittil. I forbindelse med kontrollen, har vi utstedt 21 slike forelegg. 7000 kroner er mye penger, så det er lurt å sette seg inn i bestemmelsene i forbindelse med inn- og utreise fra Norge.

Dersom bøtesatsene ikke får den ønskede effekt, kan bøtenivået bli hevet.

Regelverket vedrørende inn- og utreise fra Norge er det samme, uavhengig den økte grensekontrollen. Ødegaard forteller at dette ikke er et nytt fenomen

— Den innførte grensekontrollen har avdekket overtredelsene. Dersom bøtesatsene ikke får den ønskede effekt, kan bøtenivået bli hevet.

Like dyrt som kjøring uten førerkort

Nivået på boten er omtrent på lik linje med en rekke trafikkovertredelser. Kjører man for eksempel uten gyldig førerkort, koster det 6000 kroner.

Den minste boten for å kjøre med promille er 6000 kroner. Fartsbøter varier fra 600 til opp mot 10.000 kroner, avhengig av hvilken sone du blir tatt i og hvor fort du kjører.