SØGNE: — Vi må være sammen. Hun er alene med tre små barn. Hjelp oss så ikke vi splittes igjen, sier Mohamad Jabi (24).

Den engelsktalende lillebroren er mer som en storebror å regne, når han beretter om sin søster Ebtesams situasjon.

Hun er enke etter at mannen hennes ble drept da gullsmedbutikken han drev i krigsherjede Aleppo ble plyndret i fjor sommer.

Ebtesam og barna kom bort fra resten av familien under flukten til Europa.

Ebtesam Jabi (29) frykter hun, sønnen Ali Maksoumeh (6 år, på bildet) og de to andre barna, blir sendt til Tyskland. Foto: Kjartan Bjelland

Fædrelandsvennen har flere ganger tidligere fortalt om den syriske storfamilien.Deler av familien kom til akuttmottaket på Åros i fjor høst. Siden ble det klart at de andre som flyktet fra krigen også hadde klart å komme seg til Norge.

Til Åros torsdag

Ebtesam Jabi og barna hennes har vært plassert på Hvalsmoen transittmottak på Hønefoss.

Torsdag morgen kom hun med barna Ali Maksoumeh (6), Mariam (5) og Osman (1,5) til Søgne, og flyttet inn i hytta på Åros hvor foreldrene og brødrene bor.

En norsk bekjent skal ha kjørt henne fra Hønefoss til Søgne. Savnet etter familien ble for stort, og frykten for å bli sendt til Tyskland gnager på psyken hennes, ifølge Mohamad Jabi.

Familien Jabi sier alt de vil er å være sammen. F.v. Khetam Jabi og barnebarna hennes Mariam (5) og Ali Maksoumeh (6), videre Akram Jabi, Ebtesam Jabi med sønnen Osman (1,5) og Mohamad Jabi. Han er den eneste som snakker engelsk, og fører ordet. Foto: Kjartan Bjelland

Hva vet vel hun om Dublin-avtalen?

— Hun er trist. Hun har mistet mannen sin. Minstemann er mye syk. Det er tungt, sier han.

Han forklarer at i deres kultur er det helt uhørt at en enke med små barn skal bli plassert alene i et fremmed land. Ebtesam skal ha fått beskjed om at hun kan risikere utsendelse til Tyskland fordi de tok fingeravtrykkene hennes der under flukten.

— Hva vet vel hun om Dublin-avtalen? sier Mohamad.

Les også:

Les også: Første skoletur for barna

Les: Tapte penger på asylservering

Registrert i Tyskland

Dublin-avtalen er den regelen som bestemmer hvilket land som har ansvaret for å behandle en søknad om beskyttelse.

Bestefar Akram t.v. fortviler over situasjonen til datteren Ebtesam og barna hennes. Her er hun med Osman (1,5). Foto: Dennis Tønseth

Hovedregelen er at søknaden skal behandles av det første Dublin-landet asylsøkeren kommer til. I dette tilfellet er det altså Tyskland. Familien Jabi sier Ebtesam ikke forsto hva som skjedde da hun ble registrert der.

Vi forvalter bare regelverket.

Hun og foreldrene sitter tett sammen i sofaen. Osman på halvannet år holder et bilde av pappaen han mistet i hendene. Han var bare to måneder da faren ble drept.

Bestemor Khetam knuger datterdatteren Mariam inntil seg. T.h. bestefar Akram Jabi. Foto: Kjartan Bjelland

— De trenger vår kjærlighet. Vi trenger hverandre. Jeg blir syk av savnet, forteller bestemor Khetam.- Barna har vært så triste, og jeg også, sier mamma Ebtesam.

Reglene

— Vi forvalter bare regelverket, svarer regiondirektør Tormod Stavenes i UDI Sør.

Regelverket sier at voksne søsken ikke er en nær nok tilknytning for familiegjenforening - det må handle om barn under 18 år.

— Siden de er registrert i Tyskland, gjelder Dublin-avtalen. Da må de tilbake dit for å få vurdert en søknad, svarer Tormod Stavenes til Fædrelandsvennen.

- En enke med tre barn, som har så mye familie i Norge?

— Ja. Vi forvalter som sagt regelverket. Men jeg har ingen vansker med å se de menneskelige problemstillingene.

DSC_6965.jpg

— Finnes det ikke et skjønn - et rom for spesielle menneskelige hensyn? - I regelverket finner vi ikke grunnlag for å vurdere dette annerledes. Ser vi på dette på enkeltindividnivå, kan vi jo gjøre oss våre refleksjoner, men vi er altså satt til å forvalte et system.

- Hvor raskt vil de bli sendt til Tyskland?

— Det har jeg ingen opplysninger om.

- Kan hele familien bli samlet i Tyskland?

— Det tror jeg ikke tyske myndigheter vil tillate, svarer Stavenes.

- Trist

Sigrunn Sina Saltbones, daglig leder av Refugee Alliance, omtaler saken som trist.

— Dublin-kommisjonen slår veldig uheldig ut i dette tilfellet, sier Saltbones, som viser til avtalen som sier at asylsøkere

saltbones00006.jpg

bare kan søke opphold i ett land.

— Dette er en rigid regel. Denne kvinnen har ikke med viten og vilje søkt opphold i Tyskland, men følt seg presset til å avgi et fingeravtrykk. Det eneste vi kan håpe på nå, er at hun får en human saksbehandler som forstår at denne kvinnen er en enke med tre mindreårige som trenger familien rundt seg.