— Han var rimelig lei seg, men han fikk nå sagt at han hadde mistet båten, sier Tom Frivold.

Før jul reiste Frivold og familien fra Hisøy i Arendal til Molde. De falt pladask for den 46 fot lange yachten av merket Princess. Ved å legge over to millioner kroner på bordet sikret de seg den velholdte drømmebåten.

Skulle fraktes til Eydehavn

Planen var at lasteskipet "Kristian With" skulle frakte yachten langs kysten til Eydehavn i Arendal.

Yachten av merket Princess 45 ved kai i Molde før jul. Foto: Privat

— Mannen min ville kjøre båten selv. Men det nektet jeg så utsatt som været er langs kysten på denne årstiden, forteller kona Liv Kristiansen til Agderposten.

Klokka 05.30 søndag fikk Hovedredningssentralen for Sør-Norge (HRS) melding om at et lasteskip hadde mistet en yacht sør for Hidra i Flekkefjord. Omtrent samtidig ble Frivold oppringt av kapteinen på skipet.

— Været styrer man ikke, ikke bølgene heller, sier Frivold, som ikke har et vondt ord å si om mannskapet på lasteskipet.

Feid over bord

Da skipet kom fram til Eydehavn var han om bord for å snakke med dem og få deres forklaring.

— De har forklart at de fikk sjøen inn fra siden på baugen av skipet. Plutselig kom det to store bølger. Den første slo båten over ende, den andre feide den over bord, sier Frivold.

Båten traff land ved 12.30-tiden, og igger og slår i fjæresteinene utenfor Stapnes i Egersund. Foto: Johan Aakre

Hendelsen skjedde mens det var mørkt, rundt halv seks natt til søndag.

— Båten er bare materialer, og man må være glad for at det ikke gikk menneskeliv, sier Frivold.

Vil ha ny båt

Flere nettaviser har vist bilder og video av hvordan 45-foteren blir knust til pinneved mot fjæresteinene på Stapnes i Eigersund der yachten drev i land søndag formiddag.

— Det var vondt å se på, det var en flott båt. Det er sjeldent man ser en båt som er ti år gammel og så godt holdt, sier Frivold.

Ett døgn etter yachten traff land var det bare vrakrester igjen mandag ettermiddag. Foto: Johan Fredrik Køste

Nå vil han vente på oppgjøret fra forsikringsselskapet — og skaffe seg en ny båt.

— Ny båt skal jeg garantert ha, sier Frivold.

- Aldri opplevd før

Det er Egil Ulvan Rederi AS som eier skipet «Kristian With».

— Denne yachten veier rundt 15 tonn. Skipet kan frakte båter på opp til 60 tonn. Vi har fraktet 350 båter i året siden 1967, men aldri opplevd noe liknende, forteller reder Egil Ulvan.

Den 46 fot lange yachten sto trolig cirka midt på skipet "Kristian With" da den ble tatt av ei ti meter høy bølge og kastet i sjøen. Foto: Trondheim Havn

Rederiet vil rutinemessig evaluere hendelsen.

— Slik vi ser det nå kunne vi ikke gjort noe annerledes, og jeg vet ikke om man kan gardere seg hundre prosent mot at noe sånt skal skje, forklarer han.