Shaffers agent Rupert Lord opplyser at 90-åringen døde mandag mens han var på besøk i Irland sammen med venner og familie.

Dramatikeren førte 18 teaterstykker i pennen. Blant de mest kjente var «Amadeus», som handler om rivaliseringen mellom Mozart og den mindre talentfulle komponisten Saliere. Stykket la grunnlaget for den Oscar-vinnende filmen med samme navn fra 1984. I høst settes «Amadeus» igjen opp på britiske National Theater, som Shaffer lenge var tilknyttet.

«Equus» vakte stor oppmerksomhet da det først ble vist i London i 1973. Det kontroversielle stykket ble senere satt opp med voldsom suksess i New York med Tom Hulce (kjent som Mozart i «Amadeus») i rollen som Alan Strang og Anthony Hopkins som psykiateren.

Strang er en mentalt forstyrret unggutt som gjennomgår terapi etter å ha blindet seks hester med metallstang. I 2007 debuterte Harry Potter-skuespilleren Daniel Radcliffe på Londons West End i rollen som Strang.

Dronning Elizabeth utnevnte Shaffer til ridder i 2001. I 2007 ble briten innlemmet i American Theater Hall of Fame. Shaffer mottok den prestisjetunge Tony-prisen to ganger, både for «Equus» og «Amadeus». (©NTB) (©NTB)