— Det viker som om tollerne har gitt opp. Sjansen for å bli tatt er minimal i dag, sier «Geir».

I leiligheten sin i Kristiansand-distriktet viser mannen i 20-årene Fædrelandsvennen en engelskspråklig nettside. Siden fremstår som en vanlig netthandel med en enkel oversikt over hva slags ulike stoffer som er til salgs. I kommentarfeltene skryter kundene av virkningene. «Geir» kjenner til rundt 50 liknende nettsider.

Stoffene ligner på kjent narkotika, ofte cannabis, men kan være hundre ganger sterkere. De kalles gjerne «legal highs» siden produsentene gjør små endringer i den kjemiske strukturen for å omgå narkotikalovgivningen.

- Gikk ut over jobb og kjæreste

— For meg har dette vært ødeleggende. Jeg var på god vei, kom ut av endt rusbehandling og var klar for livet. Så visste jeg at det var veldig mye penger i dette her. Tenkte at jeg kunne selge uten å bruke mer. Det gikk ikke. Plutselig var jeg veldig fanget i det. Det gikk ut over jobb og kjæreste, sier «Geir», som vil være anonym.

Nå står han foran en ny rehabilitering, og føler et ansvar for å fortelle om hvor lekende lett det er å få tak i dop på internett.

Da han begynte å importere selv tok han noe grep for ikke å bli tatt av tollerne. Hen bestilte aldri mer enn 15 gram, som han fikk tilsendt i forskjellige brev. Han betalte med upersonlige Visa-gavekort eller med den nettbaserte valutaen Bitcoins, for anonyme pengeoverføringer.

- Levde godt

En del av stoffet brukte han selv, men han forsynte også et knippe faste kunder med piller og syntetisk cannabis. Det syntetiske pulveret blandet han med aceton og tobakk, til en en mix som ikke luktet annet enn tobakk.

— Jeg levde godt av salget i perioder, sier «Geir».

"Geir" leverte piller og syntetisk cannabis til flere faste kunder. Foto: Torstein Øen

— Hvis det er så enkelt å bestille selv, hvorfor kjøpe av deg?

— De klarer ikke å vente de fire-fem dagene det tar før det kommer i postkassa.

Ble tatt, fortsatte

Nå angrer «Geir» på at han videresolgte de sterke stoffene.

— Jeg merker mine egne senvirkninger, og kjøpere har i ettertid ringt til meg i desperasjon; du blir så avhengig av disse stoffene.

Det meste «Geir» har bestilt på nett hevder han har sluppet igjennom. I fjor stoppet Tollvesenet likevel to forsendelser. «Geir» kobler det til at leverandøren ved en feil fylte brevene med for mye syntetisk cannabis. Nå er han tiltalt for forholdet.

Han fortsatt likevel importen etter at han ble oppdaget.

— Jeg trengte penger. Der var grådighet, sier «Geir».

Fiktive postkasser

Ytterligere grep ble tatt for å lure tollerne. Flere steder satte han opp postkasser med fiktive navn, og bestilte narkotika til disse adressene. Så syklet han rundt til de ulike postkassestativene og hentet brevene med narkotikaen. Fædrelandsvennen var med da han nylig fjernet den siste postkassen i et vanlig boligfelt.

"Geir" mener sjansen for å bli tatt er minimal når man bestiller narkotika på nettet. Foto: Torstein Øen

For å ta flere som ham, mener «Geir» at Tollvesenet må sjekke spesielt en type brev.

— Alle forsendelsene jeg har fått kommer fra Storbritannia. Og brevene ser også omtrent like ut. Det er brune «bobleplast»-konvolutter på under 20 gram, sier han.

Dessuten oppfordrer han folk om å tipse politiet hvis de ser mistenkelige postkasser.

— Jeg leste at Tollvesenet gjorde 126 beslag av syntetisk narkotika de tre første månedene i år. Da begynte jeg å le, det ingenting i forhold til hva som blir innført, sier «Geir».

Vanskelig å stoppe

— Vi har ikke oversikt over hvor mye som slipper unna, men det er i alle fall noe vi ikke klarer å stoppe. Vi prøver å gjøre det så vanskelig som mulig, for dette er farlige stoffer. Et gram kan deles opp i 2-300 brukerdoser, sier Helge Breilid, kontorsjef ved Kristiansand tollsted.

Han sier tollerne sjekker forskjellige postkontorer og post i butikk på jakt etter syntetisk narkotika.

— Vi prøver blant annet å finne ut hvor det er et miljø for syntetisk narkotika. Da kan vi intensivere postkontrollene på dette stedet, sier Breilid.

Falske postkasser

Han sier bruk av falske postkasser er en kjent metode ved import.

— Her er vi avhengig av tips fra publikum. Kommer det opp nye postkasser et sted, vil vi gjerne ha tilbakemelding. Vi har også fått slike tips som har ført til beslag, sier Breilid.

På Sørlandet ble det gjort 57 beslag i 2013 med til sammen 40-50 gram syntetisk narkotika. Det er en dobling fra 2012. Så langt i år er det gjort 51 beslag.

Gardermoen

Brev fra utlandet kommer først til Gardermoen.

— Risikoen for å bli tatt er det vanskelig å si noe om, men dette er et relativt nytt og krevende område det satses på, sier seksjonsleder i Tollvesenet på Gardermoen, Håvard Nordermoen.

Han sier de har merket seg land hvor narkotikaen kommer fra og konsentrerer seg om post fra disse.

— Vi merker oss også brev fra enkelte leverandører. Det kan være et spesielt stempel. Varen kan være lovlig i hjemlandet, og det er ikke noe risiko ved å vise hvem som selger, sier Nordermoen.

Narkotikahunder

Tollvesenet har også hunder som kan snuse seg fram til enkelte av de nye syntetiske stoffene. Men utfordringen er at produsentene endrer strukturene på stoffene, og at det tar lang tid å trene opp hunder.

— Hvem blir tatt?

— Vi møter noen nye grupper av importører som ikke er de tradisjonelle misbrukerne. De bor gjerne andre steder enn i byer, og kan enkelt bestille syntetisk narkotika på nett. De trenger ikke å oppsøke et kriminelt miljø, sier Nordermoen.

Per tredje kvartal 2014 gjorde norske tollere 291 beslag av syntetisk narkotika på til sammen 5,2 kilo. Samme periode i fjor utgjorde beslagene vel tre kilo.