— Jeg er fortsatt redd for å gå ut om vinteren, jeg har angst for takras, forteller Anne Gabrielsen. Hun reagerer på at mange gårdeiere i Kristiansand setter ut skilt som varsler om rasfare, uten at de gjør noe med det.

— Så lar de skiltene henge ute gjennom vinteren. For liksom å ha sitt på det tørre. Men folk slutter å reagere, når skiltene bare henger hele tiden. Gårdeiere må ta ansvar, sier hun.

Urettferdig

Fortsatt har hun smerter etter ulykken som rammet henne for snart seks år siden. Nakken er stiv.

– Jeg skulle bare gå en liten tur og få litt frisk luft, forteller Anne Gabrielsen som ble truffet av takraset fra Stumpfbygget i 2010. Hun ble begravet i snø og is, og fortsatt smerter etter fem brudd i nakken. Foto: Heida Gudmundsdottir

— Jeg fikk tre brudd i nakken. De har satt inn ti skruer og en plate som skal stive av nakken, forteller hun og viser hvordan det ikke lenger er mulig for henne å snu hodet.- Nå må jeg vende hele kroppen for å se til siden. Derfor kjører jeg heller ikke bil lenger, sier Gabrielsen.

— Jeg er ikke bitter, og skal vel egentlig bare være glad jeg overlevde og ikke ble drept. Hadde isklumpene truffet hodet istedenfor nakken, hadde jeg ikke overlevd, sier hun.

— Men jeg mener fortsatt det er urettferdig at gårdeieren slapp unna alt ansvar, sier hun.

Gikk en tur

15. mars 2010 klokken halv to om ettermiddagen var hun ute for å gå en tur.

— Jeg hadde ikke noe spesielt ærend. Jeg skulle bare gå en liten tur og få litt frisk luft. Da jeg gikk forbi Drømmeplassen var det glatt på fortauet. De er jo ikke så flinke til å strø, og jeg er ingen ungdom lenger, så jeg måtte følge med på bakken foran meg. Der fikk jeg takraset over meg, forteller Anne Gabrielsen.

Anne Gabrielsen går nødig ut om vinteren. Takraset som traff henne i 2010 har gitt henne angst for nye takras. Her står hun på behørig avstand og ser på stedet hvor hun ble truffet av takraset i 2010. - Det gikk lang tid før jeg turte gå på fortauet der igjen. Og jeg går fortsatt ikke forbi vinterstid, sier hun. Foto: Heida Gudmundsdottir

Hun ble begravd i snø og is.— Det kom en mann bak som hjalp meg. Han fikk ringt etter sykebil og til mannen min. Så bar de meg inn. Det var kanskje ikke så lurt ettersom nakken var brukket, men de var nok redd for at det skulle komme flere ras, forteller hun.

Anne Gabrielsen ble kjørt til sykehuset. Der konstaterte de flere brudd i nakken. Etter fire-fem dager ble hun sendt til Ullevål sykehus, der hun ble operert etter to dager.

— Det var så vondt. Det gikk sju dager før jeg ble operert, forteller hun.

— Siden har det gått sin gang. Jeg får fortsatt behandling for nakken, forteller Gabrielsen.

Glemmer ikke

— Jeg blir minnet på ulykken hver eneste dag. Jeg kjenner smertene. Når jeg skal se til siden. Når jeg legger meg. Det er vanskeligere å sove når jeg ikke kan snu på hodet, sier hun.

Ved Håndtverkeren er vimplene om rasfare hengt ut for vinteren. Anne Gabrielsen bor på andre siden av gaten, og forteller de har hengt der så lenge at folk ikke reagerer på dem. Foto: Heida Gudmundsdottir

— Hva tenker du om istappene som henger ned fra takene, over fortauene midt i byen, og snøen som samler seg på takene?- Jeg går helst ikke ut lenger om vinteren. Men når jeg må ut, så går jeg heller ut i gata enn på fortauet. Bilene og trafikken kan man jo se. Men det er litt rart at man må gå ut i gata for å være trygg, sier Anne Gabrielsen.

Ansvaret

I september 2010 kom saken opp for retten. Det var påtalemyndigheten som mente at gårdeieren Rolf Andreas Stumpf ikke hadde ryddet taket på Stumpfgården for snø, og ikke hadde varslet tilstrekkelig om faren for takras.

Men retten la til grunn at ulykken var et resultat av «svært uheldige omstendigheter, som det ikke er grunn til å la tiltalte være strafferettslig ansvarlig for», skrev dommerfullmektig Erlend Malde.

Det ble vist til at gårdeieren hadde vurdert at det ikke var fare for takras. Og at det var satt opp skilt om at det var fare for ras.

Gårdeieren ble frikjent på alle punkter.

Rolf Anders Stumpf sier han ikke har noen kommentar til saken nå.

- Ikke nok å sette opp et skilt

Huseier plikter med en gang det er fare for takras å sette opp varselsskilt. Men man kan ikke slå seg til ro med det. Man må også ta de nødvendige grep for å få faren avverget.

Utenfor Domkirkens menighetskontor, den gamle katedralskolen, er veien sperret av fysisk og skilt satt opp, der det er fare for ras. Anne Gabrielsen berømmer huseieren for å merke tydelig. - Når det er glatt på veien, så følger man med der man går, ikke på hustakene, sier hun. Foto: Heida Gudmundsdottir

Advokat i Huseiernes Landsforbund , Anders Leisner understreker at det ikke er nok å sette opp et skilt.— Man kan ikke slå seg til ro med det. Man må også ta de nødvendige grep for å få faren avverget. Dersom det henger istapper som kan forårsake skader ned fra takrennene, plikter man å fjerne dem. I mange tilfeller vil det være nødvendig å få tak i en lift og få renset tak og renner for snø og is, skriver han.

— Plikten er ikke oppfylt ved at man setter varselsskilt ut i november og tar dem inn til påske. I Oslo må varselsskiltene tas ned innen en uke, med mindre gårdeier kan dokumentere at det har tatt lenger tid å rekvirere hjelp til fjerning av isen, skriver han.

Politivedtektene i Kristiansand har ikke satt en tilsvarende frist for å rydde opp og ta ned varselskilt. I teorien kan huseier få bot dersom snø og is ikke fjernes, men dette er foreløpig ikke praksis i Kristiansand.

— Men selv om Oslo har en sju-dagers frist, så betyr ikke det at gårdeiere kan vente i sju dager. Faren må elimineres umiddelbart. Det er ikke rom for sommel, påpeker Leiisner overfor Fædrelandsvennen.

Vil vurdere strengere politivedtekter

Beredskapssjef Sigurd Paulsen i Kristiansand sier kommunen vil vurdere innstramming av politivedtektene.

— Hvis vi ser at publikum ikke tar faren for takras på alvor, så må vi diskutere endringer. Hvis det er behov for å stramme inn politivedtektene og hvordan de praktiseres, må vi finne ut av det og se hvordan praksis er i andre byer. I Kristiansand forholder vi oss til det politiet og våre folk observerer. Så vil vi ta en prat og se om det er behov for en gjennomgang. Men politivedtektene må opp i bystyret til behandling, så det er en prosess som vil ta noe tid, sier Paulsen.

Han har selv sendt ut et varsel til Byggservice som har ansvaret for kommunale bygg.

— Det er viktig for alle gårdeiere, også for kommunen som en stor gårdeier, å ha rutiner for å sikre mot ras. Akkurat nå som det begynner å bli mildt igjen, er faren for ras stor, sier han og oppfordrer alle gårdeiere til å ta ansvar.

Politiet advarer

Beredskapsplanlegger i Agder politidistrikt, Rune Lindtveit, sendte ut en advarsel fra politiet før helgen, der de ba gårdeiere være våkne.

— Politiet har fått flere meldinger om is og snø som henger ut fra bygninger i sentrum. Her ber vi gårdeierne ta ansvar, sier han.

— Når det henger mye is fra tak, kanskje spesielt fra hus som er dårlig isolert slik at snøen smelter, så er faren stor for at dette løsner når det blir mildvær. Da er det helt tilfeldig hva som treffes.

— Selv om politivedtektene ikke setter noen frist for å fjerne is og snø, så fritar ikke det huseier for skadene et ras kan påføre andre. Og huseiers ansvar strekker seg lenger enn å sette opp skilt. Huseier har ansvar for at ingen kommer til skade, sier påtaleleder Terje Kaddeberg Skaar.

Ikke endret rutiner

Tirsdag ettermiddag ble taket på Stumpfgården ryddet med lift av entreprenørfimaet Stangesland. Det er rent rutinearbeid, kan gårdeier fortelle.

Taket på Stumpfgården ble tirsdag ettermiddag ryddet for snø. Foto: Eivind Kristensen

— Vi har outsorcet takryddingen til et firma som tar vurderingene hele veien. At taket ble ryddet akkurat i dag, er helt tilfeldig. Vi følger samme rutiner i dag som før ulykken, sier gårdeier Rolf Anders Stumpf til Fædrelandsvennen.Selv om rutinene ikke er endret etter at Anne Gabrielsen ble skadet i 2010, mener gårdeieren at takene holdes i forsvarlig stand vinteren gjennom.

— Det er hele tiden en vurderingssak om man skal rydde taket eller ikke, men arbeidet som blir gjort er i aller høyeste grad forsvarlig, sier Stumpf.

Utover det har gårdeieren ingen kommentar til saken.