Politiet har stengt av innfartsveiene til New York som følge av snøstormen. Foto: NTB Scanpix

Snøstormen – som flere medier omtaler som «Snowzilla» – lammer flere amerikanske storbyer og har satt myndighetene i kriseberedskap.

Politiet har stengt av innfartsveiene til New York som følge av snøstormen. Foto: NTB Scanpix

Til sammen er minst 19 personer døde i flere forskjellige delstater. Tretten av dem er omkommet i vær-relaterte trafikkulykker. To har omkommet av nedkjøling, mens fire omkom mens de måket snø – tre av dem i New York.– Det er en påminnelse til alle sammen. Ikke overanstreng deg. Spesielt ikke folk som har noen form for helseproblemer, sier New Yorks borgermester Bill de Blasio til CNN.

Kjøreforbud i New York

For å håndtere stormen er 2.200 styrker fra nasjonalgarden satt i beredskap fordelt over tolv stater, og langs hele østkysten er viktig infrastruktur satt ut av spill. 200.000 mennesker har blitt rammet av strømbrudd, tusenvis av flyavganger er kansellert, og offentlig transport er innstilt i flere storbyer.

I New York har myndighetene innført kjøreforbud. Alle broer og tunneler som leder inn til byen var lørdag kveld stengt, og kun utrykningsbiler fikk lov til å kjøre i gatene.

— Usedvanlig tomt i gatene

Bjarte Bjellås fra Vennesla befinner seg for tiden i det snøherjede New York. Han forteller til Fædrelandsvennen lørdag kveld at folk søker tilflukt på kafeer og utesteder.

Bjarte Bjellås fra Vennesla befinner seg i New York, som er rammet av store snømengder. Foto: Privat

— Alt av offentlig transport er stengt, med unntak av t-banen. Det går ingen taxier eller busser og det er masse snø i gatene. Her er det ingen brøytebiler, forteller Bjellås.Bjellås, som til daglig jobber som journalist i Vennesla Tidende, hadde håpet på snøfrie gater da han tok turen til New York.

— Da vi kom hit på fredag var det bart og tørt. Endelig bar asfalt, tenkte vi, men slik ble det ikke. Det snør masse og det blåser kraftig fortsatt, sier Bjellås.

Han forteller videre at det er usedvanlig tomt i New Yorks gater.

— Jeg snakket med ei dame som hadde bodd her i 25 år, som aldri hadde opplevd lignende. Vi er jo vant til mye snø og skikkelig vintervær i Norge, men her er det skikkelig kaos.

Venndølen tror foreløpig at det ikke blir noe problem å komme seg hjem til Norge.

— Jeg skal hjem på mandag, og jeg tror det kommer til å gå greit. Litt kaos og forsinkelser blir det nok, for mye kommer til å være stengt i morgen også.

– Bli hjemme

Folk er oppfordret til å holde seg innendørs. I New York innførte byen forbud mot all kjøring som ikke var absolutt nødvendig.

– Dette blir trolig en av de verste snøstormene i byens historie. Kom deg hjem. Bli hjemme, advarte ordfører Bill de Blasio innebyggerne.

I New York ble det lørdag innført forbud mot all kjøring som ikke var absolutt nødvendig. Det var ventet opptil 75 centimeter snø. Bildet er fra 42. gate på Manhattan lørdag morgen. Foto: Reuters / NTB scanpix

Veier var stengt, busser, tog og flyavganger kansellert, mens undergrunnen kun kjørte med noen få avganger lørdag. Også teaterforestillinger, møter og andre sammenkomster ble avlyst.Fram til lørdag ettermiddag var det registrert at minst tolv personer forskjellige steder på østkysten hadde mistet livet i bilulykker på grunn av været.

SAS kansellerer

Til sammen minst 8.700 flyavganger var kansellert fredag, lørdag og søndag, ifølge FlightAware.com som følger flytrafikken.

Nordiske passasjerer er også rammet, og både SAS og Norwegian melder om en rekke kanselleringer og ombookinger.

Ifølge meteorologenes prognoser vil uværet herje gjennom helgen inntil det forlater kysten ved New England og trekker mot havet igjen.

Snørekorden lørdag formiddag ble målt i Poolesville i Maryland med 58 centimeter. Utenfor Det hvite hus i Washington hadde president Barack Obama og familien fått over 30 centimeter snø.

Over 50 millioner mennesker i USA i et titall delstater er blitt bedt om å holde seg hjemme mens stormen beveger seg nordover.

Historiske mengder

I hovedstaden Washington meldes det om snøfall på mellom og 40 og 60 centimeter i sentrumsområdet, ifølge Washington Post.

Dermed nærmer mengdene seg rekorden fra «Knickerbooker»-stormen i 1922 da det falt om lag 71 centimeter. Den gang omkom over 100 mennesker da taket på et teater kollapset.