— Vi har registrert at denne gruppa har vært ute i media og det ser ut som de ønsker å mobilisere flest mulig til å være med. Vi er redde for at det vil utarte seg, og ønsker derfor å gi en klar beskjed, sier påtaleleder Terje Kaddeberg Skaar i Agder politidistrikt til Fædrelandsvennen.

De siste månedene har gruppa Odins soldater opprettet lokallag flere steder i Norge, blant annet i Kristiansand, Farsund og Arendal. Gruppas nasjonale talsmann, Ronny Alte, har tidligere opplyst til Fædrelandsvennen at de ønsker å patruljere i gatene for å hindre overgrep og annen kriminalitet.

Bøter og fengsel

— Slik vi vurderer det er denne virksomheten straffbar. Personer som driver med patruljevirksomhet vil bli bortvist fra byen. Hvis dette ikke blir etterkommet, vil det bli aktuelt med innbringelse og bøteleggelse, sier Skaar.

Han viser til Politilovens § 26 som grunnlag, hvor det fremkommer at organisering av privat rettshåndhevelse på offentlig sted er forbudt.

— Det er isolert sett også straffbart å bryte forbudet mot privat rettshåndhevelse etter politiloven § 26. Straffen er bøter og fengsel inntil 3 måneder, sier Skaar i en pressemelding politiet sendte ut torsdag.

I pressemeldingen viser påtalelederen til at det er politiet som er satt til å opprettholde ro og orden i det offentlige rom.

Grep ikke inn i Tønsberg

Sist helg patruljerte 13 personer i Tønsberg. Alle gikk med hettegensere merket med "Odins soldater" på ryggen. Der valgte politiet ikke å gripe inn.

— Det er ene og alene politiets oppgave å håndheve ro og orden, men går de rundt i sentrum og oppfører seg ordentlig, skal de selvsagt få være i fred, sa leder for ordensseksjonen ved Tønsberg politistasjon, Frank Gran,til VG.

— Det ser ut som dere har valgt en hardere linje i Agder?

— Jeg kan ikke svare for Tønsberg, men slik vi vurderer det er det ikke lov å drive med privat patruljevirksomhet. Dette er slik vi ønsker å håndtere det, sier Skaar.

Ifølge Skaar ble personer med synlig tilknytning til "Odins soldater" observert i Kristiansand sist helg. Politiet valgte da ikke å gripe inn, sier Skaar.

Mener politiet har misforstått

Talsmann Ronny Alte reagerer kraftig på politiets uttalelser. Til Agderposten sier talsmannen at eventuelle pågripelser kan ende med søksmål.

– Dersom denne pressemeldingen gjelder«Soldiers of Odin», så vil jeg bare si at politiet i Agder har misforstått. Vi skal ikke drive rettshåndhevelse på offentlig sted. Vi skal kun filme det vi eventuelt ser av lovbrudd og overlevere materialet til politiet. Vi kommer ikke til å gripe inn, så sant det ikke er fare for liv eller helse, sier talsmann for

«Soldiers of Odin», Ronny Alte, til Agderposten.