KRISTIANSAND: — Det nytter ikke å komme på scenen i Norge og være mørk og mystisk. Jeg bruker humor og historier for å få folk til å følge med, sier Unni Wilhelmsen på telefon til Fædrelandsvennen.

Hun er for tiden på turné, og lørdag spiller hun solo på Håndverkeren. Konserten er for lengst utsolgt. Unni Wilhelmsen har nesten 80 konserter på trappene fram mot høsten, og er en dreven artist. Men det er ikke alltid publikum er like interesserte, spesielt i Norge.

Små forhold

— Vi er vant til at det er små forhold her i Norge. I utlandet har hvert utested gjerne sin egen musikkprofil med sitt publikum. I Norge er det konserter med alt fra viser til rock på samme utested. Folk kommer ikke nødvendigvis fordi de er interesserte i musikken, men fordi det skjer noe på utestedet i lokalmiljøet. I tillegg er vi nok litt bortskjemte med kultur i Norge, og synes at det ikke skal koste noe særlig. Vi blunker ikke når vi kjøper alkohol, men billettprisen rynker man på nesen av. Dessuten er det en egen drikkekultur kombinert med festivaler og konserter, mener hun.

Jeg vil at de mest uinteresserte menneskene skal gå ut fra konserten og tenke at de er glade for at de gikk, og at dette var mye kulere enn de først trodde.

- Hvordan takler du et bråkete publikum da?

— Jeg greier meg fint. Jeg har spilt for alt fra kjempefulle maskinentrepenører til sykepleiere som holder helt kjeft. Humor er alltid bra, særlig om det er relevant for den som hører på. Da lytter de på neste låt på en annen måte.

Spiller alene

Og hun har et spesielt mål om å nå de mest uinteresserte.

— De som liker musikken, følger med uansett. Men de har gjerne med seg noen som ikke er like interesserte. Da er det min jobb å fortelle hvorfor dette er relevant for dem. Jeg vil at de mest uinteresserte menneskene skal gå ut fra konserten og tenke at de er glade for at de gikk, og at dette var mye kulere enn de først trodde. Det er det største komplementet jeg kan få.

På lørdagens konsert i Kristiansand får publikum møte humoren som skal holde publikum i sjakk. Unni Wilhelmsen kommer alene, og skal spille både gitar og piano. På repertoaret blir det nye og gamle låter, låter fra «Hver gang vi møtes», og noen coverlåter.

- Koseligere enn på tv

Hun snakker varmt om deltagelsen i «Hver gang vi møtes».

— Det er like koselig, eller til og med koseligere, enn det ser ut på tv. Jeg har kontakt med alle artistene ennå. Neste uke skal vi alle på middag til Wenche Myhre, forteller hun.

Unni Wilhelmsen ble belønnet med to Spellemannpriser for debutplata "To Whom it May Concern" (1996). Foto: NTB Scanpix

I år er det 20 år siden hun gav ut debutalbumet sitt, «To Whom It May Concern». Er ikke det en gyllen anledning til å slippe nytt album?

— Nei, det har jeg ikke hatt tid til. De siste årene har jeg jobbet mye med andre folks prosjekter, og vært opptatt både med «Stjernekamp» og «Hver gang vi møtes». Det er først dette året jeg har turnert mer solo. Nå har jeg så mange konserter på trappene at jeg ikke får mye tid til å sette seg ned å skrive. Men jeg skal ha en jubileumskonsert på Rockefeller i høst da.