Bjørn Jarle Åmlid jobber ved Hovedredningssentralen Sør-Norge med å koordinere redningsoppdrag med de norske Sea King redningshelikoptrene. Et skriv sendt ut etter angrepene 22. juli for fem år siden slår fast at politiet skal få transportstøtte i akutte situasjoner med fare for liv og helse, noe Åmlid mener er dårlig planlegging som gir dårligere beredskap, skriver VG.

— Hvis tre aktører skal benytte den samme ressursen er dette dårlig beredskapsplanlegging. To av tre vil potensielt ikke få det de har behov for hvis alle belager seg på å benytte dagens redningshelikoptre, sier Åmlid og sikter til redningstjenesten, helsevesenet og politiet.

— Vi må umiddelbart avgi helikoptrene på forespørsel til politiet. For oss betyr det at vi risikerer å sitte uten redningshelikopter, og dermed ikke kunne redde liv.

Statssekretær Ove Vanebo (Frp) i Justis- og beredskapsdepartementet sier politiets oppgaver er sidestilt med øvrig livreddende virksomhet i akutte og alvorlige situasjoner, men sier samtidig at dette ikke skal føre til redusert redningsberedskap.

— Dersom ett helikopter avgis til politiet, vil det fortsatt være fem baser med helikoptre som kan disponeres av Hovedredningssentralen, sier han. (©NTB)