Lørdag morgen fikk de beskjed av en prest om at den ene sønnen deres hadde mistet livet i en bilulykke. Det hadde han ikke, skriver Agderposten.

Nøyaktig hvordan dette kunne skje, var søndag fortsatt ikke kjent, men det er på det rene at politiet sendte ut presten med dødsbudskapet til feil familie etter ulykken på fylkesvei 152 i Froland kommune lørdag morgen.

Manglet skriftlig dokumentasjon

De var sikre på at det var bilens eier, ekteparets sønn, som var omkommet. Men det var det ikke. I stedet var sønnens bil angivelig stjålet.

tom-martin-berntsen-210 Foto: Arkivbilde

— Jeg var på vakt, og fikk telefon fra politiet om at det har vært en dødsulykke. De sier de har funnet ut hvem som eier bilen, og at de har grunn til å tro at den omkomne er en av deres sønner, forteller Tom Martin Berntsen, sogneprest i Landvik og Eide i Grimstad, til Fædrelandsvennen. Det var han som fikk i oppdrag å fortelle familien om dødsbudskapet.Sognepresten forteller at de vanligvis ikke bringer slike budskap uten å ha fått skriftlig dokumentasjon på at budskapet stemmer.

— Politiet hadde ikke noe skriftlig, og jeg ba dem derfor sende det så fort som mulig mens jeg selv var på vei til de pårørende. Da det ikke kom, var jeg i telefonisk kontakt med politiet for å sikre at det var rett, sier Berntsen.

Disponerte bilen

Han er svært kritisk til måten politiet håndterte saken på.

— Det har gått fort i svingene. Da jeg kom frem til stedet, møtte jeg en annen av bileiernes sønner. Han bekrefter at det er broren som disponerer ulykkesbilen. Et stort sammentreff av uheldige omstendigheter fører så til at politiet trekker den slutningen at det er vedkommende som er død, sier Berntsen og fortsetter:

— Videre drar vi dit foreldrene befinner seg, og jeg forteller dem at bilen er funnet og at føreren er funnet død.

Kort tid etter at presten har forlatt familien, ringer moren opp.

— Hun spør hva som skjer, og forteller at sønnen lever. Han har ringt dem, forteller Berntsen.

Må alltid være sikker

I ettertid har det vært viktig for Berntsen å beklage på vegne av alle etater.

— Jeg ringte straks politiet og sa at de måtte gjøre to ting: sørge for skikkelig identifikasjon, og å legge seg fullstendig flate.

Sognepresten, som aldri har opplevd noe lignende, vil være forsiktig med å uttale seg om politiets arbeid i denne saken.

— Dessverre kan feil som ikke skal skje, skje. Men man må innskjerpe rutinene, og aldri sette i gang slike prosesser før identiteten er helt sikker.

Lå og sov

Sønnen som disponerte bilen lå hjemme hos seg selv og sov, og han forsto ikke noe da han ringte foreldrene lørdag formiddag. Da hadde de trodd at han var død i en time. Fædrelandsvennen har vært i kontakt med foreldrene, som ikke ønsker å kommentere saken.

Operasjonsleder Audun Eide i Agder politidistrikt sier at politiet beklager på det sterkeste det som har skjedd. Han var søndag fortsatt preget av hendelsen og samtalen med familien dagen før.

– Jeg snakket med dem og har beklaget det. Det er snakk om en kommunikasjonssvikt hos oss. Vi skal nå selvsagt gå gjennom dette og ta lærdom av det. Det er helt klart beklagelig at det er varslet feil slik som dette, sier han.