KRISTIANSAND: — Det distinkte er stemningsskiftet. Etter tre kvartaler på rad med forventningspiler som har snudd oppover, må vi kunne si at skiftet er reelt, sier seniorrådgiver Trond Madsen i NHO Agder.

Torsdag presenterte Næringslivets Hovedorganisasjon et nytt økonomibarometer som også er brutt ned på Agder-nivå. I tillegg til å være basert på svar fra NHOs egne medlemsbedrifter, tar det opp i seg statistikk for eksportutvikling, boligbygging, skatteinngang, arbeidsmarked og verdiskaping. (Se faktaramme.)

— Det vi ser, er smått utrolig. Tross dårlig nytt fra særlig oljeservicebransjen, ser vi at de bedriftene som vurderer dagens markedssituasjon positivt, er flere enn de som ser negativt på den. Og når vi ber dem se seks måneder fremover i tid, så scorer Agder-bedriftene bedre enn landsgjennomsnittet, oppsummerer Trond Madsen.

Trond Madsen er seniorrådgiver i NHO Agder. Foto: Arkiv/Tormod Flem Vegge

— Går bra likevel- Hva kan det skyldes?

— Vanskelig å si. Men mange har nok opplevd usikkerhet på grunn av det som skjer med Node-bedriftene. Så ser de at det går rimelig bra likevel. Kronekursen hjelper jo den øvrige eksportindustrien, og den innenlandske etterspørselen har ikke sviktet. At det i tillegg er blitt lettere å rekruttere, gjør at kapasitetsmessige flaskehalser forsvinner, antyder seniorrådgiveren.

Ikke bare fryd og gammen

Det betyr ikke at alt er fryd og gammen.

At eksporten synker fra eksportregionen Agder, er neppe noen bombe, særlig etter det heftige året 2015. NHOs eksporttall er hentet fra SSB, som ikke ønsker å bryte dem ned på bransjer eller varegrupper. Dermed blir det ikke mulig å si hvor eksportsvikten stammer fra, men som Trond Madsen skriver i e-posten som følger økonomibarometeret: «Det er vel ikke veldig risikabelt å antyde at dette primært skyldes mindre eksport fra Node-bedrifter».

I en påfølgende telefonsamtale kommenterer han SSBs restriktive holdning slik:

— Det dreier seg om så få bedrifter, særlig innen Node- og Eyde-klyngene, at mer spesifikke tall vil kunne spores til enkeltbedrifter. Og det ønsker ikke SSB.

Svak boligbygging

Boligbyggingen er heller ikke på topp for tiden. Ja, hele bygg- og anleggssektoren har overkapasitet.

— Når man vet at Vest-Agder har opplevd netto fraflytting de to siste kvartalene, så er det grunn til å tro at det også vil kunne påvirke boligbyggingen i regionen i år. I tillegg bygges det færre nye yrkesbygg. Dett reflekterer ofte aktiviteten innen offentlige byggeprosjekter og større prosjekter innen varehandel. Her kan det se ut som om 2016 kan bli et krevende år for byggenæringen, dersom ikke nye prosjekter igangsettes, skriver Madsen i e-posten sin.

Igjen supplerer han telefonisk:

— Tradisjonelt er det jo sesongvariasjoner i boligbyggingen, dessuten medvirker nok en viss befolkningsnedgang til at færre nye boligprosjekter settes i gang.

Anita S. Dietrichson i Næringsforeningen klarer ikke helt å slippe jubelen løs ennå. Foto: Arkiv/Kjartan Bjelland

— Kommer ikke smellen?- Det er hyggelig, men også litt overraskende at trenden er så positiv. Det er så man må spørre seg: Kommer ikke den smellen vi venter på? lyder kommentaren fra administrerende direktør Anita S. Dietrichson i Næringsforeningen i Kristiansandsregionen til NHOs seneste økonomibarometer.

Hun utdyper:

— Det er nok for tidlig å friskmelde landsdelens næringsliv, selv om arbeidsledigheten har steget mindre enn mange trodde den kom til å gjøre. I den grad det skyldes at høykompetente mennesker som mister jobbene sine, flytter til andre steder, er det jo litt leit, bemerker hun.

Ellers er Dietrichson spent på skatteinngangen fremover. Og hun gleder seg over én spesiell faktor:

— Det er så bra med alle nyetableringene vi ser for tiden.