Bent Hamers film med Ane Dahl Torp i hovedrollen var en av de 83 filmene som var med i kappløpet. Dette var tredje gang en av hans filmer var valgt ut til å representere Norge. I 2003 var det «Salmer fra kjøkkenet» og i 2009 «O'Horten», men heller ikke disse gikk videre.

Fredag slapp Det amerikanske filmakademiet sin «shortlist», og der var altså ikke «1001 gram». Men Norge er ikke helt ute likevel. Sverige er nemlig representert ved Ruben Östlunds «Turist» («Force Majeure») som har flere norske skuespillere i hovedrollene og som delvis er norskprodusert.

Hvilke av de ni som går videre, blir kunngjort i Samuel Goldwyn Theater i Los Angeles torsdag 15. januar neste år. Det er da den endelige nominasjonslisten på fem filmer som blir offentliggjort. En av disse blir altså priset med en Oscar.

Blant filmene som går videre er det både favoritter og overraskelser. Både den kritikerroste russiske filmen «Leviathan» (Andrej Zvyagintsev), polske «Ida» (Paweł Pawlikowski) og den argentinske «Wild Tales» (Damián Szifrón) er med.

De øvrige fem er «Tangerines» fra Estland i regi av Zaza Urushadze, «Corn Island» fra Georgia i regi av George Ovashvili, «Timbuktu» fra Mauritania i regi av Abderrahmane Sissako, «Accused» fra Nederland i regi av Paula van der Oest og «The Liberator» fra Venezuela i regi av Alberto Arvelo. (©NTB)