Statsministeren taler foran Stortinget Demonstrasjonq mot ISIS. Statsministeren taler foran Stortinget Demonstrasjonq mot ISIS. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Kraftfullt oppgjør med ekstremisme i Oslo

IS og Profetens Ummah representerer ikke oss! Budskapet fra norske muslimer til ekstremistene var tydelig i Oslo sentrum mandag ettermiddag.

Demonstrasjonen mot Den islamske staten (IS) og Profetens Ummah går fra Grønland i Oslo og avsluttes med appeller foran Stortinget mandag ettermiddag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Demonstrasjonen mot Den islamske staten (IS) og Profetens Ummah går fra Grønland i Oslo og avsluttes med appeller foran Stortinget mandag ettermiddag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Demonstrasjon mot IS (Den islamske stat) og Profetens Ummah mandag ettermiddag. Statsminister Erna Solberg og flere muslimske leder deltar. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
Demonstrasjonen mot Den islamske staten (IS) og Profetens Ummah går fra Grønland i Oslo og avsluttes med appeller foran Stortinget mandag ettermiddag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Til stormende applaus fikk 19 år gamle Faten Mahdi Al-Hussein gitt klare meldinger til den ytterliggående norske islamisten Ubaydullah Hussain og hans meningsfeller.

– Ubadyullah: Du forteller ikke Norge noe annet enn løgn!

Hun la til at hun heller vil kalle hans gruppe for «Djevelens Ummah» og at de har misforstått islam.

Al-Hussein er en av initiativtakerne bak demonstrasjonen, som ikke bare samlet muslimer og minoritetsledere, men også ikke-muslimske nordmenn og toppolitikere. Til dem hadde Al-Hussein enda en bønn:

– Det er viktig for det norske samfunnet å få se forskjellen mellom normale muslimer og folk som kaller seg muslimer, men er helt uten muslimske holdninger, sa hun i sin appell foran Stortinget.

Det er unge muslimer som har tatt initiativ til demonstrasjonen mot opprørsgruppa Den islamske staten (IS) og den norske gruppa Profetens Ummah. Hussain, som er gruppas talsperson, har uttrykt støtte til IS' brutale metoder i Irak og Syria.

– Ta tilbake byen

En stor folkemengde, anslagsvis flere tusen, trosset hissige regnbyger og møtte opp på Grønland torg for å vise sin støtte til norske muslimer, som mener religionen deres blir misbrukt av ekstremistene.

– Vi har tatt tilbake byen fra rasistene og nazistene. Nå skal vi ta den tilbake fra grupper som Profetens Ummah, som sprer hat i byen vår, sa Yousef Bartho Assidiq fra den minoritetspolitiske tenketanken Minotenk til folkemengden.

Han fortalte at han ble spyttet på av medlemmer av Profetens Ummah da han kom til Oslo sentrum tidligere i dag.

Bak paroler som «Ikke islams navn» og «Sammen mot terror, sammen for fred!» marsjerte demonstrantene deretter fra Grønland til Stortinget.

Statsminister Erna Solberg, Ap-leder Jonas Gahr Støre, fungerende biskop i Oslo og generalsekretær Mehtab Afsar i Islamsk Råd Norge skulle holde appeller utenfor Stortinget. En rekke menigheter og politiske organisasjoner har åpent gått ut og støttet demonstrasjonen.

– Viktig støtte til muslimer

KrF-leder Knut Arild Hareide var blant partilederne deltok.

– Jeg har sett og møtt unge muslimer som sier tydelig fra om hva som er deres verdier, sa Hareide til NTB.

Han mener markeringen blir enda sterkere fordi samtlige norske partier og partiledere er til stede.

SV-leder Audun Lysbakken kaller arrangementet en maktdemonstrasjon.

– Vi viser at Profetens Ummah er et helt marginalt fenomen, sa han til NTB.

Trygve Slagsvold Vedum kom rett fra Senterpartiets landsstyremøtet på Gardermoen til Oslo øst for å vise sin støtte.

– Vi bryr oss

Norskkurdiske Ciwan Maksut Can kom på sin side så godt som direkte fra Syria. Der har han bidratt i hjelpearbeidet for yazidier som har flyktet fra IS i Irak.

– Da jeg var i Syria følte jeg at jeg var langt fra Norge, men med denne demonstrasjonen føler jeg at jeg fortsatt hjelper dem. Vi viser at vi bryr oss, sier han.

– Jeg føler jeg er på riktig side. Jeg føler meg trygg på at jeg forsvarer riktige verdier som likestilling og demokrati. IS er ikke bare en trussel mot oss, men også mot hele verden. Derfor er det viktig at Vesten støtter opp, mener Can.