Slike militæroperasjoner bør være langt bedre fundert enn hva Irak-krigen var, mener John Chilcot, mannen som har ledet granskningskommisjonen, i et intervju med BBC.

Han fastslår at det trengs både bedre forhåndsanalyser og bedre politisk dømmekraft hvis Storbritannia skal delta i noe lignende i framtiden.

Rapporten kommer 13 år etter at USAs daværende president George W. Bush besluttet å invadere Irak med støtte fra blant andre Storbritannia. Begrunnelsen var at regimet til Saddam Hussein hadde masseødeleggelsesvåpen, en påstand som senere viste seg å ikke stemme.

Det har gått hele sju år siden de britiske høringene ble innledet, og rapporten skal forhåpentlig gi svar på hva som skjedde da Storbritannia bestemte seg for å bli en av USAs nærmeste støttespillere under krigen.

Kommisjonsleder Chilcot, en pensjonert embetsmann har varslet at rapporten inneholder kritikk av både personer og institusjoner. Etter alt å dømme vil både politikere, diplomater, forsvarstopper og etterretningsoffiserer bli rammet. (©NTB)