Vår direktesending er nå over, men du kan se opptaket og spole i sendingen ved å klikke på bildet over.

Mandag ble det holdt folkeavstemning i alle de fire kommunene som har diskutert en sammenslåing med hverandre og Kristiansand. Resultatene viser at et flertall i både Lillesand, Birkenes, Søgne og Songdalen ikke ønsker å bli med i Nye Kristiansand.

Slik ble resultatene i kommunene:

I Lillesand sa 66 prosent nei til sammenslåing. 33 prosent sa ja. To prosent svarte "vet ikke".

— Jeg hadde trodd at det kom til å bli jevnere. Det viser at vi som har trodd på dette prosjektet får en krevende jobb fremover, sier Lillesand- ordfører Arne Thomassen (H).

Valgoppslutningen i Lillesand var på 53 prosent.

Søgne sier nei

En halvtime tidligere ble resultatet fra Søgne klart:

Her har 62,5 prosent sagt nei til sammenslåing. 28,5 prosent har sagt at de ønsker sammenslåing med Kristiansand, Songdalen, Birkenes og Lillesand. 9 prosent har sagt at de ønsker sammenslåing med Songdalen.

Astrid Hilde (Ap) mottok resultatene med fatning. ET flertall sier nei til sammenslåing. Foto: Sondre Steen Holvik

4168 personer har avgitt sin stemme i Søgne, en oppslutning på 51,8 prosent. - Resultatet er ikke uventet. Valgdeltakelsen er ikke veldig høy, men den er helt ok, sier Søgne-ordfører Astrid Hilde (Ap) til Fædrelandsvennen.

Også i Songdalen sier et flertall nei til sammenslåing. Her sa 55,1 prosent nei til K5. 35,3 prosent ønsket sammenslåing med de fire andre kommunene. 9,1 prosent sa ja til en sammenslåing med Søgne.

I Songdalen var valgdeltakelsen på kun 37,1 prosent.

Les også: Ordførere gir seg hvis det blir nei

Nei også i Birkenes

Valgresultatet i Birkenes ble også klart rundt klokka 21. Her har 63,1 prosent sagt nei til sammenslåing. 35,1 prosent har sagt ja.

— Jeg er litt skuffet, det er klart, sier Birkenes-ordfører Anders Christiansen (Ap) til Fædrelandsvennen.

Nei-mann Odd Gunnar Tveit (Frp) var derimot svært glad for resultatet.

- Det er fantastisk. Dette er den største dagen siden jeg giftet meg, sier Tveit til Fædrelandsvennen.

Ordførerne rigget seg også til med et kommunalt puslespill på ordførerkontoret i Kristiansand. Fra v. Arne Thomassen (H), Lillesand, Astrid Hilde (Ap), Søgne, Harald Furre (H), Kristiansand, Johnny Greibesland (Sp) og Anders Christiansen (Ap), Birkenes. Foto: Kjartan Bjelland

Harald Furre: — Surt I Iveland har 77 prosent stemt nei til sammenslåing med Vennesla. 21 prosent har sagt ja. Valgdeltakelsen var her på 62 prosent.

Under Fædrelandsvennens direktesending hadde vi besøk av venneslaordfører Torhild Bransdal, SVs bystyrerepresentant i Kristiansand Melissa Lesamana og kristiansandsordfører Harald Furre.

Furre var ikke uventet skuffet over nei-flertallet.

- Det er surt at vi ikke får med oss folk. Vi har jobbet godt i forhandlingsutvalgene, hvor vi har vært 15 politikere fra forskjellige partier som har anbefalt dette. Resultatene viser at folk frykter det nye, sier ordfører Harald Furre, i en kommentar til de første resultatene som viser et klart nei-flertall i flere kommuner.

Heftig debatt

Forslaget om å slå sammen en rekke kommuner har ført til heftige debatter på folkemøter og i leserbrevspaltene rundt omkring i landsdelen. Mens tilhengere hevder større kommuner er mer effektive og har større gjennomslagskraft, frykter motstandere at tjenestetilbudet blir dårligere og at nærdemokratiet svekkes.

Selv om folkeavstemningen bare er rådgivende for hva politikerne til slutt bestemmer, er det mange som mener det vil være vanskelig å gå mot folkeviljen i de forskjellige kommunene.

Nei i Flekkefjord og Farsund

Lengst vest i Vest-Agder stemmer innbyggerne i Kvinesdal, Farsund og Flekkefjord over en mulig sammenslåing. Vår reporter følger det hele fra Kvinesdal rådhus.

I Flekkefjord og i Farsund har et flertall sagt nei til sammenslåing.

Otto Haugen la ned stemmeseddelen sin ved 19.45-tiden. Han ville ikke røpe hva han stemte. - Det er hemmelig, smilte han.

I Kvinesdal var det 565 av 4683 stemmeberettigede som hadde forhåndsstemt. Det vil si 12 prosent.Klokken 21 ble resultatet av forhåndsstemmene i Kvinesdal offentliggjort. Og det var entydig: 95,4 stemte nei til Lister 3. 539 stemte nei, 26 stemte ja.

Det endelige resultatet ble klart litt over klokken 22.30. Det viste at 90,6 prosent av det stemmeberettigede i Kvinesdal stemte nei.

151 stemte ja, mens så mange som 1441 stemte nei.

Folkeavstemningen i Kvinesdal hadde 46 prosent oppslutning.