Ragnar Tollisen, SR-Bank
Kundesenter 6.jpg

— Oppsummert kan man vel si at det er litt flere pessimister, men mest på vegne av andre, sier regiondirektør i Sparebank 1 SR-Bank, Ragnar Tollisen, om undersøkelsen som banken presenterer for syvende året. Om lag 300 personer fra Agder-fylkene, Rogaland og Hordaland har gitt uttrykk for sine oppfatninger og forventninger til egen økonomi og regionen og landet for øvrig.

Flere pessimister

42 prosent av de spurte opplever den økonomiske situasjonen i Norge som dårligere enn for ett år siden. Det er nesten en dobling fra fjorårets undersøkelse. Den samme trenden gjør seg gjeldende for egen region, i dette tilfellet Hordaland, Rogaland, Vest- og Aust-Agder.

Forventningene ett år fram i tid er også fallende. Det er nemlig flere som tror at den økonomiske situasjonen vil være dårligere enn i dag, enn det er som tror den vil være lik. Gruppen som tror økonomien på Sørvestlandet vil bli dårligere om ett år enn den er i dag har økt med 16 prosentpoeng fra 26 til 42 prosent av de spurte.

- Farges av det store bildet

— Jeg opplever at folks oppfatninger og forventninger er et resultat av det store bildet, sier Tollisen og viser til lavere oljepris, nedbemanning hos Statoil, og Norges Bank som sier de må gjøre tiltak for å bedre norsk økonomi.

— Det er nok summen av dette som gjenspeiles i undersøkelsen. Den ble gjennomført samme uka som Opec-møtet, med stor oppmerksomhet rundt fallende oljepris og kronekurs. Da tenker man nok fort hvordan disse hendelsene kan slå ut nasjonalt og regionalt, tror regiondirektøren.

Men tror på seg selv

Men selv om man er bekymret for både land og region, står troen på egen økonomi fortsatt fast. Hele 42 prosent av de spurte mener den økonomiske situasjonen i husstanden faktisk er bedre nå enn for ett år siden. Bare 15 prosent vurderer økonomien som dårligere enn for ett år siden, noe som er en økning på 5 prosentpoeng fra i fjor.

Sørvestlendingene har også god tro på framtiden. 86 prosent av de spurte tror økonomien i egen husstand vil være lik eller bedre ett år fram i tid. Gruppen som forventer dårligere økonomi har økt fra 4 prosent i fjor til 11 prosent i år, men er fortsatt relativ lav.

Jobb og rente

— Beholder man jobben, ser man lyst på 2015. Lav rente merkes direkte på lommeboka også, og mange opplever bedre tider av den grunn, sier Tollisen.

Undersøkelsen viser også at optimismen øker jo yngre man er. Blant 18-29 åringene forventer hele 64 prosent bedret privatøkonomi om ett år, mens tilsvarende tall for 50- 59 åringene er 25 prosent.

— Det tror jeg har å gjøre med at vi har en lang periode med oppgangstider bak oss, og at mange i den yngste aldersgruppen kun har opplevd gode tilder. Jo eldre man blir, jo større sjanse er det for at man også har opplevd dårligere tider, tror Tollisen.

- Aldri hatt bedre økonomi

At folk har tro på egen økonomi, men er pessimistiske med tanke på landets og regionens økonomi, stemmer godt med hvordan det faktisk er, mener regionbanksjef.

— Vi har hatt et betydelig fall i kronekurs og oljepris, uro i aksjemarkedet og rentekutt grunnet lave vekstutsikter som etter hvert har sunket inn. Da er det ikke rart at man har et mer negativt syn på landets og regionens økonomi, mener regionbanksjef i DNB, Helge Hammersbøen.

Han mener likevel det er viktig å få fram at det er betydelig mer pessimisme i Rogaland enn i Agder.

— For Sørlandet tror man på et godt første halvår i 2015, mens man må være mer på vakt for siste halvår og 2016. Når det gjelder den enkeltes privatøkonomi, er Hammersbøen glassklar.

— Husholdningene i Norge har aldri hatt bedre råd enn nå. Vi har historisk god økonomi, lave og fallende renter, god reallønnsvekst, lav arbeidsledighet og et stabilt boligmarked. Da skjønner jeg godt at man har god tro på egen økonomi.

En av fem vil slite med uforutsett utgift på 20.000 kroner

Til tross for god tro på egen økonomi, opplyser 20 prosent av de spurte at de ville hatt problemer med å betale en uforutsett utgift på 20.000 kroner i løpet av ei uke.

— Det er interessant at man ikke er bekymret for egen økonomi, samtidig som man opplever en plutselig kostnad på 20.000 kroner som utfordrende, mener regiondirektør Ragnar Tollisen i SR-Bank.

Det er 5 prosentpoeng flere i år enn i fjor som oppgir at en slik uforutsett utgift ville være problematisk, og det er særlig den yngste aldersgruppen, 18- 29 år, som ville slitt.

— I disse lavrentetider kan det for noen være lurt å tenke over hva man bruker den lavere lånekostnaden på. Kalkuler hva økonomien tåler, og bruk ledig likviditet til å bygge en buffer til uforutsette utgifter og eventuell arbeidsledighet, oppfordrer Tollisen.