— Det er en vinn-vinn-situasjon, sier Espen Moseidjord.

Sammen med en kompis eier han en leilighet i Kristiansand sentrum, og leier ut gjesterommet til sørlandsturister.

— Vi har møtt utrolige mange hyggelige mennesker, hjulpet dem med billig overnatting og dekket noen av fellesutgiftene våre, sier Espen Moseidjord.

Trygt og enkelt

Airbnb er en nettbasert markedsplass for utleie og bestilling av overnattingssteder. Nettstedet tilbyr over 600.000 overnattingssteder i over 34.000 byer. I Kristiansand finner man både eneboliger ved sjøen, store leiligheter og enkle rom. Espen tar 550 kroner natta for sitt rom i Dronningens gate. Da har man også tilgang til kjøkken, stue og bad.

— Vi har blant annet hatt besøk av en lege fra Oslo, en kroatisk musikant og et amerikansk ektepar, sier Moseidjord.

Etter hvert besøk skriver både gjest og vert en kommentar om oppholdet.

— Vi leser alltid kommentarene til de vi leier rommet til. På den måten sikrer man seg hyggelige og ordentlige gjester, sier Moseidjord.

Det amerikanske selskapet etablerer kontakt mellom vert og gjest og er ansvarlig for håndtering av transaksjonen.

— Etter at gjesten har betalt, holder Airbn pengene til innsjekkdato. Etter det kommer pengene rett på konto. Vi har aldri hatt noen problemer, forteller husverten.

Airbnb legger til mellom seks og 12 prosent på gjestens regning og tar tre prosent av verten.

På bilferie

Esmee Veenstra og kjæresten Guus van den Velden har vært på bilferie i Norge. De trengte en overnatting i Kristiansand på vei hjem til Nederland.

— I Norge er hotellprisene høye. Vi sjekket Lonley Planet, men fant ingenting som passet budsjettet, sier Veenstra.

Nederlenderne har funnet overnattingssted gjennom Airbnb i både Kristiansand, Oslo, Stockholm og Lisboa tidligere.

— Man får mye for pengene og så er det spennende, sier van den Velden.

— Hotell kan også bli veldig upersonlig. Å komme hjem til folk er koselig og vi får alltid gode lokale tips, sier Veenstra.

Men Airbnb er ikke for alle.

— Man må være en åpen person for å bruke systemet. Av og til kan man komme hjem til noen og føle seg som en inntrenger, sier Gus van den Velden.

Sofasurfing

135 kristiansandere er også tilknyttet den ideelle organisasjonen Couchsurfing. Nettplattformen er bygget opp på nesten samme måte som Airbnb. Forskjellen er at det er gratis. Couchsurfing blir beskrevet som en stor vennetjeneste satt i system; lån bort sofaen din og få gratis overnatting tilbake.

Sommerleiligheter

Agderferie og Kristiansand Sommerleiligheter formidler også private boliger til turister på Sørlandet. Bernt Bergum, i Kristiansand Sommerleiligheter, sier at mange finansierer sommerferien ved å leie ut boligen.

— Vi har 65 utleiesteder i Kristiansand i sommer. Det er alt fra små sentrumsleiligheter til store eneboliger, sier Bergum.